Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Slovesni blagoslov obnovljene grobnice na Lesnem Brdu

Na praznik Marijinega vnebovzetja so na Lesnem Brdu tudi uradno in svečano blagoslovili obnovljeno grobnico, ki ima pomembno zgodovinsko vrednost v naši občini. Prazničnega bogoslužja in slovesnosti se je v lepem avgustovskem dopoldnevu udeležilo veliko število ljudi.
Grobnica, ki je bila zgrajena konec 19. stoletja je pripadala družini Golob, ki je bila od leta 1851 tudi lastnica gradu. Žal pa jo je načel zob časa in je bilo treba ukrepati. Tako so na pobudo vaškega odbora Lesno Brdo in ob podpori svetnikov na občini v letu 2021 pristopila k temeljiti obnovi. Obnova, ki je terjala svoj časa zaradi ohranjanja kulturne dediščine in upoštevanja ustreznih postopkov, je potekala v dveh fazah. V letu 2021 je bil izdelan konservatorsko restavratorski projekt, ki ga je izdelal Vid Klančar iz Šentjošta, ki je potem pri sami obnovi izvajal tudi strokovni nadzor nad izvedenimi deli. Izbrani so bili najugodnejši ponudniki za izvedbo obnovitvenih del, zato se je gradbeno obrtniških del lotilo domače podjetje Zidarstvo in fasaderstvo Bernard Zdešar s.p. iz Lesnega Brda. Po končanem gradbenem delu je sledilo restavratorstvo. Restavratorska dela pa je izvajalo podjetje Amoret restavratorstvo - ohranjanje kulturne dediščine iz Bevk, ki ima bogate izkušnje z urejanjem takšnih zgodovinskih objektov.

V sklopu obnovitvenih del se je obnovila streha, ometi, uredila se je drenaža objekta, obnovili so se kamniti in kovinski elementi grobnice, uredila se je razsvetljava objekta, po navodilih zavoda za varstvo kulturne dediščine pa so se obnovili kompletni beleži objekta. Zaradi zahtevnosti del, slabih vremenskih pogojev lansko jesen in upoštevanja navodil Zavoda za varstvo kulturne dediščine je obnova trajala nekoliko dlje, kot je bilo sprva načrtovano. Celoten postopek je trajal približno 7 mesecev. Vrednost obnove  grobnice znaša okrog 35.000 evrov.

Zbrane je na slovesnosti nagovoril tudi horjulski župan Janko Prebil, ki je najprej pozdravil vse zbrane in voščil za Marijin praznik. Na kratko je tudi povzel potek obnove in razkril kakšni projekti bodo v kratkem sledili na Lesnem Brdu. Na usklajevalnem sestanku s krajevno skupnostjo Drenov Grič in županom občine Vrhnika Danielom Cukjatijem so namreč že uskladili pogoje za izgradnjo poslovilne vežice, ki jo ta kraj potrebuje in je že nekaj let prisotna želja s strani krajanov. Vse zbrane je razveselil z informacijo, da se na podlagi idejne zasnove že ureja vse potrebno za projekt, da lahko v najkrajšem možnem času pridobijo gradbeno dovoljenje in pričnejo z gradnjo poslovilne vežice.

Zbrane je nagovorila tudi občinska svetnica Zdenka Troha, ki je spomnila na vse postorjeno, da je danes cerkev tako lepo urejena znotraj in od zunaj, v letu 2020 pa so v zvoniku zadoneli tudi novi bronasti zvonovi. S samo obnovo grobnice pa se je nekako zaključila obnova objektov na tej lokaciji. Po končanem nagovoru, v katerem se je zahvalila tudi Občini Horjul in županu za vso podporo pri projektih je povabila vrhniškega župnika Mohorja Rihtaršiča, da blagoslovi obnovljeno grobnico.

 

Peter Kavčič

Foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi