Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Otroci skozi igro odkrivali preteklost

Log-Dragomer, 19. marec 2024: V zgodovinski sobi Upravnega centra Občine Log- Dragomer so se otroci vrtca Log-Dragomer iz skupine Zvezdna soba pod vodstvom mentorice Nataše Kogovšek podali na popotovanje po slovenski kulturni dediščini. Delavnica se je odvijala v okviru Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine KUD Kosec, mentorica pa je otroke popeljala v čas brez sodobnih elektronskih naprav in konstruiranih igrač, kot jih poznamo danes. Podobna delavnica je za skupino nekoliko starejših otrok potekala pred dvema mesecema.

Nataša Kogovšek, nekdanja vzgojiteljica vrtca Log-Dragomer, je na delavnici otroke Zvezdne sobe, stare 3 do 5 let, ter vzgojiteljici Dragico Slana in Bojano Vogrinec popeljala v svet, ki je popolnoma drugačen od sodobnega, z digitalnimi vsebinami in elektronskimi napravami polnega sveta. Otroci so imeli na delavnici, ki je potekala v okviru Koščeve sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, priložnost spoznati različne slovenske tradicionalne igre, ki so se jih nekoč otroci igrali po vsej Sloveniji. Med igro so plesali rajalne igre: “Kačo vit”, “Zavijanje polža” in “Potujemo v Rakitnico”, se zabavali ob skupinskih igrah “Petelinji boj” in “Trden most?” ter uživali v prstni igri “Ta z drevesa hruške stresa.”
Naša sogovornica nam je razkrila, da so otroci izjemno uživali ter z navdušenjem sodelovali: “Tudi tokrat je bilo videti, da so otroci uživali in se zabavali pri igrah, bili so sproščeni in razigrani, ob koncu so izrazili željo po ponovitvi. Razveselili pa so se tudi drobne sladke pozornosti, za katero je poskrbela predsednica KUD Kosec, gospa Anica Vengust, ki je prisostvovala na dogodku.” Otroci so s svojo spontanostjo in veseljem pokazali, kako pomembno je ohranjati slovensko kulturno dediščino ter kako dragoceno je bogatiti njihove izkušnje skozi igro. Ta dogodek je bil le del širšega prizadevanja za ohranjanje naše kulture in tradicije ter za prenašanje teh vrednot na mlajše generacije.

V. L., fotografije: KUD Kosec




Oglejte si tudi