Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
10°C
NED.
26°C
11°C
Oceni objavo

Na izletu v treh dolenjskih občinah

Aprilskega izleta se je udeležilo 43 upokojencev. Obiskali smo tri dolenjske občine: Mirno Peč, Trebnje in Višnjo Goro.
Prvi postanek je bl v Mirni Peči, kjer smo si ogledali muzej legendarnega etnoglasbenika Lojzeta Slaka. Razstava prikazuje pisno in slikovno gradivo o življenju in delu mirnopeškega rojaka. Na sprehodu skozi njegovo življenje od rojstva do smrti začutimo vpliv dolenjske pokrajine, ljudi in ljudske glasbe na
njegov ustvarjalni opus. Bil je ustanovitelj ansambla Lojzeta Slaka, na diatonični harmoniki pa je dodal gumb – Slakov gumb.
Sledil je obisk čebelarskega muzeja – Hiša kranjske čebele v Višnji Gori in ogled ožjega mestnega jedra. Eksponati v muzeju in predstavitve so bile enkratne, saj smo spoznali kompleten čebelji svet.
Pot nas je nato vodila v Trebnje – Baragovo mesto. Po dobri enolončnici smo spoznali okusno Baragovo rezino, ki je povezana z življenjem misionarja Barage pri Indijancih v Kanadi.
Izlet smo zaključili v Zaplazu nad Čatežem. Tu se nahaja Marijina romarska cerkev z dvema zvonikoma. Nedaleč od cerkve sredi gozda pa je Marijin studenec z Lurško kapelo. Voda naj bi imela zdravilno moč, zlasti pri očesnih boleznih.
Zadovoljni, da smo z vodičko Dominiko odkrili nekaj biserov Dolenjske, smo se v večernih urah vrnili na Vrhniko.
Zapis in slike: Janez Cerk

Oglejte si tudi