Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Ljubezen do živali od otroških dni do danes

Jože Rožmanec vsekakor ni običajen človek, v sebi nosi nekaj, kar mnogi verjetno ne razumejo, zelo dobro pa razumejo živali. Ob robu horjulske doline stran od vrveža in hrupa je ustvaril prostor, ki je dom mnogim živalim.

Njegova pot nikoli ni bil a lahka in ni niti sedaj, ko se mora boriti za to, kar mu je pri srcu.

V tokratni zgodbi boste lahko izvedeli, od kje in zakaj pravzaprav ta ljubezen do živali.

Takole pa se je vse skupaj začelo pred mnogimi leti: ''Kot majhen otrok sem ob košnji dobil v naročje poškodovanega srninega mladička, že takrat sem začutil, kako mu bije srček in kako želi živeti. Malčku se je nogica zacelila, pa ne zaradi mene ... to bitje je potem odraslo in ostalo dolgo z nami. Ja, od takrat dalje delam za take živali, ki jim narava ni naklonjena, predvsem pa za tiste živali, ki jim         življenje uniči človek'' je svojo zgodbo o navdihu povedal Jože.

Danes si želi, da bi občina park Rožman bolj vključila v promocijo in prepoznavo kraja kot takega, saj takega zavetišča za prostoživeče živali nima nobena druga občina v Sloveniji.

Pa ne samo zato, ampak tudi da bi zmogli ljudje bolje sobivati z naravo. Tu v Horjulski dolini ljudje seveda še nekako delujemo in sobivamo skupaj z naravo. ''Žal živimo, kjer pač živimo, kot družba na nacionalni ravni smo postali otopeli in oholi, vidimo samo še svojo rit, psa in mačka, vse ostalo praviloma ne vidimo. Velikokrat nočemo videt več soseda, kaj šele prosto živečih živali, ki rabijo pomoč,'' še dodaja Jože, ki je tako kot vedno brez dlake na jeziku.

Največja ovira za delo je žal birokracija!

V pogovoru o tem, s kakšnimi težavami se ubada pri vodenju parka, pa presenetljivo Jože ni začel pripovedovati o tem, kako je denimo težko ali naporno pomagati živalim, ampak nekaj povsem drugega. ''V parku se že leta soočamo s problemi, ki nam jih dela birokracija, smo edina država na svetu, v kateri moramo koncesijo za živalski vrt pridobivati vsake pet let na novo. Mi jo moramo, ker smo kot družba spet posebneži, v kateri pri vseh pasjih in mačjih zavetiščih ni možno ustanoviti zavetišča za prosto živeče živali, ki potrebujejo našo pomoč. Prav zaradi tega moramo v parku imeti status živalskega vrta, čeprav to nismo. To, kar delamo, torej pomagamo živalim, pa je za nekatere zelo, zelo moteče. Samo primer, našo zadnjo vlogo, oddano že 8. 9. 2021 za obdobje naslednjih pet let, še kar rešujejo in zavlačujejo, upajo, da me v letih, ko rešujejo vlogo, spravijo na kolena psihično oziroma finančno.''

Laži in manipulacije, da bi preprečili delovanje parka

Na aktualno stanje, ko mu na vsak način skušajo odvzeti živali, pa jasno odgovori: ''Ker sem kljub vsem prizadevanjem določenih inštitucij in društev, da Zoo park preneha delovati, sem še vedno tu z urejenim parkom in rešenimi živalmi v njem. V preteklem tednu so na pomoč prišli še virtualni zaščitniki živali, to so tisti ljudje, ki živijo od vašega dela oziroma denarja, ki jim ga iz proračuna namenja državna oblast. Kot veste, zganjajo akcijo zbiranja podpisov za odvzem našega medveda, vse, kar oznanjajo po spletnih omrežjih, je laž, uporabljajo tudi stare posnetke medveda iz obdobja njegove rehabilitacije, z vsem omenjenim pa manipulirajo s čustvi državljanov in s to prevaro zbirajo podpise.''

Jože za konec dodaja, da skupaj s prijatelji v parku delajo dalje in upa, da se stvari čimprej uredijo, normalizirajo in da v prihodnje na svoji poti srečajo manj slabih ljudi, kot so jih do sedaj. 

Kaj sploh je Zoo Park Rožman?

Živalski vrt je morda tisto, na kar najprej pomislite, ampak v resnici Zoo park Rožman ni in nikoli ne bo živalski vrt. Kot vedno poudari Jože Rožmanec, ki stoji za tem projektom, je to dom zavrženim, odpisanim, poškodovanim in trpinčenim živalim.

Tukaj je bil dolga leta drugi dom za poškodovane, bolne in osirotele živali. Največkrat so pomagali mladičkom srne, ki so bili najdeni ali poškodovani ob košnji ali v prometnih nesrečah. Je tudi neke vrste zatočišče. Tako so dobili v oskrbo divje prašičke, dva medvedja mladiča ter številne druge živali.

Sprememba se je zgodila leta 2003, ko je Slovenija prevzela evropsko zakonodajo, ta pa ni več dovoljevala pomagati pomoči potrebnim živalim. Jože pripoveduje: ''Storili smo vse, da so živali ostale žive. Tako smo v letu 2007 pridobili dovoljenje, da je naše zavetje živalskemu vrtu podoben prostor, ki nam je omogočalo, da smo lahko še naprej prostovoljno skrbeli za živali.''

Ker je vse skupaj raslo so aprila 2013 pridobili status živalskega vrta, to pa sedaj omogoča nove možnosti. Jože poudarja: ''Večina pri nas živečih živali nosi s seboj žalostno zgodbo, zato se trudimo in skušamo nuditi dobro oskrbo, dobro počutje živalim in dobro predstavitev obiskovalcem. S točno to vizijo se bomo trudili za živali tudi v prihodnje.''

 

Peter Kavčič

Foto: Zoo park Rožman

 

Oglejte si tudi