Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Borovničani narisali nasmeh ukrajinskim otrokom

Vojna v Evropi, ki je bila še nedavno nepredstavljiva, je posegla tudi na naš konec domovine. Med nami so begunci, ki samo upajo, da se bo vsa stvar čimprej končala in se bodo lahko končno vrnili na svoje domove. Slovenci smo se zopet izkazali za človekoljubne in mnogi so spet pokazali svojo dobro plat. Med njimi so tudi Borovničani. Tokrat predstavljamo dogodek, ki se je zgodil v soboto, 9. aprila, v nastanitvenem centru v Logatcu.
V sklopu Kulturnega društva Borovnica so družina Debevec s prijatelji in Otroška folklorna skupina Coklarčki pod vodstvom Sare in Kristine Košir naredili mnogo veselja ukrajinskim otrokom, ki so nastanjeni v Logatcu. V letu obletnice rojstva pisateljice Ele Peroci so jim predstavili pravljico Muco copatarico, ob zvokih hramonike pa so Coklarčki najprej zaplesali nekaj plesov, nato so medse povabili še ostale otroke, ki so z veseljem sodelovali.

Kot je povedala idejna vodja Marjeta Debevec, je bila ideja za predstavo želja najmlajšim narisati nasmeh. »Da bi za pet minut pozabili na bedo tega sveta, v katerem so se znašli zaradi pohlepa in egoizma, ki je otroke in njihove mame pognal v beg za preživetje. Pa tudi, da bi vedeli, da dobro res obstaja za vse! Čutim, da ni prav, da nerešena bremena odraslih nosijo otroci, ki s svojimi možgani sploh niso sposobni dojeti vseh razsežnosti zla.«

Ideja o Muci copatarici je prišla spontano, zraven pa tudi želja, da bi junakinja s copati polepšala dan ukrajinskim otrokom in jih razbremenila utrujene noge od bega. Po besedah Marjete so podobno čutili mnogi, zato so se z veseljem odzvali s svojimi donacijami. Predvsem pa je bila vesela, da so ji prikimali tudi otroci, ki so sodelovali v predstavi. »Da so rekli svoj »da« v polni svobodi in podobni želji narisati nasmeh za pet minut.«

Ukrajinski otroci in njihove mame so z vso pozornostjo gledali predstavo, saj so se igralci in igralke prav dobro naučili ukrajinskih besed in izrazov. Pri prevajanju sta jim pomagali Lučka Leben in njena mama, ki prihaja iz Ukrajine. Muca copatarica pa je s pomočjo sponzorjev poskrbela za utrujene noge ukrajinskih otrok. Mnogi so namreč darovali copate za njih, prav tako so se razveselili polne mize sladkih dobrot. Zahvala za to gre podjetjem: Žito, keksarna Adamič, slaščičarna Berzo, Brodi, Cicibam Vučko, URH, Vrabec, Hudo copati, mizarstvo Novak, Alenka copati in Pavli Petrič, Alenki Zorec, Marjanu Fajfarju ter mnogim ostalim dobrotnikom.  

Rok Mihevc

Oglejte si tudi