Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Kos državni prvak v rukanju, Košir z zlato in bronasto salamo

Člani Lovske družine Borovnica beležijo lepe in zavidljive uspehe. Svoje talente so na 13. Mednarodnem sejmu lovstva in ribištva v Gornji Radgoni pokazali tako na področju "kulture" kot pri kulinariki.

Nejc Kos državni prvak

Najprej velja omeniti izjemen dosežek mladega in nadebudnega lovca Nejca Kosa, ki je postal državni prvak v oponašanju jelenjega ruka. Že nekaj let je to posebna lovska disciplina, ki zahteva dober posluh, kajti oponašalci morajo čim bolje zadeti oglašanja rukajočih jelenov v različnih okoliščinah. Na 17. državnem prvenstvu je Nejc Kos pometel z vso konkurenco. Da gre za dober dosežek, kaže tudi dejstvo, da se je na tovrstnem tekmovanju predstavil prvič, s to lovsko dejavnostjo pa se ukvarja šele pol leta. Priprave so se namreč začele novembra lani pri mentorjih Pavlu Naredu in Urbanu Koširju, ki sta tudi sama oba nekdanja državna prvaka. Disciplin tovrstnega oponašanja je več vrst, za vsako velja kriterij, ki ga je treba doseči za določeno število točk. Nejc je tekmoval v disciplinah oponašanje mladega jelena, ki išče košute, stari jelen, ki išče košute in dva jelena enakih moči v borbi. Zaradi enakih točk s sotekmovalcem je prišlo do dodatne discipline, glavni jelen s tropom košut. Pri oponašanju je uporabljal alkateno cev, sicer pa se uporablja razna rukala, ki so lesena, plastična, lahko tudi kravji rog.

Za to moraš imeti pogum

Za to moraš imeti pogum, pravijo njegovi stanovski kolegi, ki so ga z udeležbo podprli tudi v Gornji Radgoni. Tam je Nejc spoznal tudi veliko lovskih tovarišev. Kako pa sploh izgleda rukanje? "Navaditi se moraš, da daš glas iz predpone, potem spreminjaš glasove," je skušal to zanimivo dejavnost razložiti Nejc, ki ga vse to zanima že od mladih let. Lovska družina Borovnica je tako edina, ki ima do sedaj že dva državna prvaka v oponašanju jelenjega ruka. Tega po borovniški dolini sicer na jesen kar dobro slišimo. V preteklosti pa ga nismo slišali samo v naravi, pač pa tudi v večnamenski šolski dvorani, pred leti je tudi pri nas namreč potekalo podobno državno tekmovanje, mogoče pa ga bomo sedaj še kdaj.

Zlata in bronasta medalja Gabrijela Koširja

Tudi lovec Gabrijel Košir se lahko pohvali z lepim uspehom. Na 4. mednarodnem ocenjevanju divjačinskih salam, prav tako v Gornji Radgoni, je prejel kar dve priznanji za svoje salame. Zlato medaljo za divjačinsko salamo in bronasto medaljo za divjačinsko salamo z žlahtno plesnijo. Na ocenjevanju je sodelovalo 35 prijaviteljev, komisija je ocenila 62 izdelkov. Sodniki so ocenjevali izgled salame, notranjost, razmerje med špehom in mesom, okus, barvo in še kaj ... Največ točk je prejela jelenova špehkovka. Gabrijel se je na tovrstno mednarodno tekmovanje prijavil prvič in dolgoletna prizadevanja za čim boljšo salamo so tako obrodila sadove.

Sedmo mesto divjačinskega golaža

To pa še ni vse, z mednarodnega sejma omeniti velja tudi sodelovanje nekaterih članov Lovske družine pri tekmovanju kuhanja divjačinskega golaža. Zoran Subotič, Rok in Jože Korošec ter Franci Treven so si z lovskimi pomočniki prikuhali sedmo mesto. Pekli so tudi palačinke na lopati, kar je prav tako vzbudilo veliko pozornosti in zanimanja.

Rok Mihevc


Oglejte si tudi