Tudi letošnjo pomlad je šturska osnovna
šola v znamenju kulinaričnih aktivnosti. Najprej je skupina Šturskih gurmank v
sestavi Kaja Krečič, Mila Škrlj, Zala Prah kuhala pred kamerami in snemalno
ekipo. Mlade kuharice so bile glavne akterke pri snemanju promocijskega filma, ki bo po Sloveniji spremljal predstavitve sveže izdane knjige Slovenske pripojedke.
Knjiga
Slovenske pripojedke temelji na spajanju slovenskih narodnih pravljic z opisi
tradicionalnih receptov in jedi, ki igrajo v teh pravljicah pomembno vlogo. Kot
primer – v pravljici O petelinu in zmaju se iz jajca izvali zmaj. Avtorji
knjige pa pravljici dodali še tradicionalne recepte, kjer iz jajc nastanejo
okusne jedi.
Recepte
za v knjigi opisane jedi so zbrali in jih preizkusili v praksi slovenski
osnovnošolci v okviru projekta 'Kuhna pa to'. Mi, Šturci, smo za namene
promocijskega filmčka pripravili značilno vipavsko
zeliščno frtaljo.
Poleg snemanja promocijskega
filma pa smo se posvetili tudi drugim pedagoškim dejavnostim, povezanih s
kuhanjem. Pomemben aspekt kulinaričnih dejavnosti na šoli je tudi promocija zdravega načina
prehranjevanja. In to ne le v okviru delovne skupine otrok,
naš namen je, da to širimo med ostale vrstnike, preko njih pa tudi na družine.
Da to lahko naredimo, moramo najprej prepričati vrstnike v odličnost
pripravljene hrane. S tem namenom smo Gurmani v letošnjem šolskem letu
nekajkrat odprli vrata gospodinjske učilnice za svoje sošolce. Predstavili smo se z degustacijskimi kosili, kjer so sovrstniki pokušali
zdrave jedi, ki so jih za njih pripravili sošolci. Velikokrat so to jedi, ki
niso priljubljene pri mlajši generaciji
– šjelnovka (zelenjavna juha, ki temelji na zeleni), fižolov toč
(fižolova omaka), dušeno zelje, polenta, jota in še marsikaj. A glede na prazne
krožnike vedno znova dokazujemo, da je domača, lokalna hrana, predstavljena na
ustrezen način, lahko tudi pri otrocih pozitivno sprejeta. Če otroci hrano sami
pripravijo, jo tudi radi poskusijo in pojejo, posledično do nje pridobijo
določeno spoštovanje. In tako jo lahko tudi samozavestno širijo naprej v svoje
družine in med svoje znance.
Kot zaključek projekta 'Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno kosilo' smo se odpravili v Supernovo v Novo Gorico, kjer je ekipa v sestavi Filip
Curk, Nadina Fejzovska, Neja Žen in Živa Štinjek kuhala pred naključnimi
obiskovalci trgovskega centra. Tu smo se Gurmani predstavili s skoraj
pozabljenim načinom priprave domače pašte v obliki polžkov. Gre za testenine,
ki jih kuhar pripravi tako, da posebno, z maslom obogateno testo, posvaljka
preko narebrane deščice, pri čemer nastane lepo oblikovan testen polžek. Recept
za pripravo polžkov smo pridobili od starejše gospodinje iz Podrage, ki tako
oblikovano pašto redno vključuje v svoj jedilnik. Testenine smo postregli s
pestom iz čemaža, ki v pomladanskem času poskrbi za divji okus jedi in hkrati
pripomore k krepitvi imunskega sistema. Naključni obiskovalci so bili s
postreženo jedjo zelo zadovoljni.
Da pa bo zaključek kulinaričnega
šolskega leta dobil piko na i, v okviru dogodkov Tedna vseživljenjskega učenja pripravljamo še kulinarični
večer, kjer bomo predstavili delček našega kuharskega
znanja skupini zdravstvenih delavcev iz Zdravstvenega doma Ajdovščina.
Ekipa Šturskih gurmanov z
mentorico Petro Ušaj