Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Skrb za ljubljeno osebo z rakom: Kako se spoprijeti z novo vlogo negovalca?

Svojci oziroma prijatelji, ki skrbijo za ljubljeno osebo z rakom ali drugo boleznijo, pogosto pozabijo nase. Telesno, čustveno in duševno zdravje negovalca pa je ključnega pomena tudi za dobro počutje osebe, ki je zbolela za rakom. Če želite biti dober negovalec, morate biti prijazni in dobri tudi do sebe.

Diagnoza raka je lahko zelo obremenjujoča tudi za svojce. Če ste družinski član ali prijatelj, ki skrbite za ljubljeno osebo z rakom (Caregiver oziroma družinski oskrbovalec, negovalec; op. p.), hodite po poti skupaj z ljubljeno osebo, od bolezni do zdravja, včasih žal od bolezni do smrti. Pogosto je to nenačrtovano potovanje v neznano. Ujame vas nepripravljenega.

Porajajo se vam lahko številni občutki. Velikokrat ti občutki prehajajo od jeze do žalosti, od veselja do bolečine, tudi prizadetosti, strahu in sramu ter vsega vmes. Pojavijo se lahko tudi krivda, žalost in trpljenje. Nastopi lahko telesna, duševna in duhovna izčrpanost. Rutine, ki ste jo poznali, v kateri ste uživali v življenju do sedaj, ni več, je le še spomin.

Postati svojec - negovalec ni nekaj, kar bi si želeli. A na koncu naredite vse, kar je potrebno, ne glede na to, koliko časa je to potrebno, da bi bili ob ljubljeni osebi, ko vas najbolj potrebuje - ob diagnozi, v času zdravljenja in po njem ter v času, ko je večja verjetnost, da se bolezen ponovi.

 

Kaj lahko storite?

Izobrazite se: Znanje je moč. Pozanimajte se o vrsti raka in zdravljenju, ter o tem, kako lahko najbolje podprete vašo ljubljeno osebo na njeni poti z rakom. Razumevanje bolezni, možnih zapletov, nezaželenih stranskih učinkov vam bo pomagalo pri sprejemanju informiranih odločitev in vam dalo občutek nadzora. Ne bojte se vprašati zdravnika, medicinsko sestro, udeležite se predavanj s strokovnjaki, obiščite spletne strani, ki nudijo verodostojne informacije (spletna stran onkološkega inštituta, spletne strani združenj za boj proti rakom).    

Vzpostavite podporno mrežo: To ni čas, da »igrate« super junaka. Ni potrebno, da ste za vse stvari sami. Zaprosite za pomoč ostale družinske člane, prijatelje, sodelavce ali poiščite pomoč v podporni skupini. Izmenjava izkušenj z drugimi, ki so se oziroma se spopadajo s podobnimi težavami, pomaga ublažiti občutek osamljenosti in obenem da nek občutek solidarnosti. O določenih zadevah se je lažje pogovoriti z nekom, ki je vse to tudi sam doživel in bo lažje razumel, kaj doživljate.  

Bodite prilagodljivi in fleksibilni: Pri skrbi za osebo z rakom je ključnega pomena prilagodljivost, saj je pot lahko nepredvidljiva. Koristno se je naučiti, kako se kar najbolje prilagoditi spreminjajočim se okoliščinam, prilagoditi pričakovanja in poiskati ustvarjalne rešitve za izzive, ko so se le-ti pojavijo.    

Ne pozabite poskrbeti zase: Ko skrbite za ljubljeno osebo, lahko zlahka zanemarite vaše – tudi najbolj pomembne - potrebe. Morda se sprašujete, kako lahko sploh pomislite nase, ko se tisti, ki ga imate najraje, bori za svoje življenje? Takrat se spomnite, da vam skrb zase omogoča, da ne pregorite in ste tudi boljši negovalec. Ne pozabite na dejavnosti, ki vam dajejo energijo. Lahko je to sprehod, tek, telovadba ali kakšna druga telesna dejavnost, meditacija in sproščanje, čas s prijatelji, ukvarjanje s hobiji in stvarmi, v katerih ste uživali pred diagnozo.

Ni nujno, da je vse povezano z rakom: Čeprav je podpora ljubljeni osebi z rakom pomembna, poskrbite, da boste našli čas tudi za dejavnosti, ki vas veselijo zunaj tega, kar je povezano z boleznijo. Vaša ljubljena oseba je bistveno več kot rak in še vedno lahko preživljate kakovosten čas, v katerem rak ne bo glavna tema pogovora. Potrudite se v tej smeri.

Skozi vlogo svojca – negovalca lahko rastete tudi sami, postajate odpornejši, ugotovite, kaj so vaše moči in se veliko naučite. Čeprav se zdi pot, ki je pred vami, zastrašujoča, se je lahko lotite z novo pridobljeno močjo in namenom, da pomembno spreminjate in dvigujete kvaliteto življenja nekoga, ki ga imate najraje.

---

V združenju EuropaColon Slovenija, ki nudi vsestransko pomoč bolnicam in bolnikom z rakom debelega črevesa in danke ter vsemi drugimi raki prebavil (rakom požiralnika, želodca, jeter, žolčnika in žolčevodov ter trebušne slinavke oziroma pankreasa), organiziramo tudi programe za pomoč in podporo svojcem. Vabimo vas, da se udeležite brezplačnega spletnega predavanja z naslovom Kako poskrbeti zase, medtem ko skrbite za ljubljeno osebo z rakom, ki bo v četrtek, 30. maja 2024 ob 17. uri. Svoja znanja in življenjske izkušnje bo z vami delila Metka Glas, profesionalni Caregiver Coach.

Več o predavanju si lahko preberete TUKAJ

SKUPAJ SMO V TEM!

www.europacolon.si

Oglejte si tudi