Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
16°C
JUTRI
33°C
18°C
Oceni objavo

20. maja praznujemo že 7. Svetovni dan čebel

Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice OZN 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in 20. maj razglasile za svetovni dan čebel. Čebele in drugi opraševalci zagotavljajo eno najbolj prepoznavnih ekosistemskih storitev – opraševanje, zaradi katere je pridelava hrane sploh mogoča.
 
Čebele so pomembne tudi z vidika trajnostnega kmetijstva in ustvarjanja delovnih mest na podeželju. Z opraševanjem namreč povečujejo kmetijsko pridelavo, s čimer ohranjajo pestrost in raznolikost na naših njivah in krožnikih. Kljub vsemu znanstvene študije dokazujejo, da se pojavlja vse več negativnih vplivov na zdravje čebel, zaradi česar so te vedno bolj ogrožene. To pa od nas zahteva dodatno skrb za njihovo preživetje. Škodljivi dejavniki povzročajo padec odpornosti čebel, kar vpliva na njihovo dovzetnost za bolezni, škodljivce in podobno. To je poleg naštetega problematično tudi z vidika zaščite in ohranjanja okolja, saj čebele skrbijo za biotsko raznovrstnost v naravi in pozitivno vplivajo na celoten ekosistem ter so dober pokazatelj stanja okolja. Zato je Slovenija že leta 2011 med prvimi državami EU na svojem celotnem ozemlju prepovedala uporabo nekaterih čebelam najbolj škodljivih pesticidov.


Vsak lahko pripomore skrbi za čebele s sajenjem in setvijo medovitih rastlin

Ko razmišljamo o ozelenitvi svojega balkona ali cvetličnega vrta, okolice hiše ali parka v stanovanjskem naselju, v svoj načrt vključimo tudi medovite, predvsem avtohtone rastline, ki predstavljajo dodaten vir medičine in cvetnega prahu za čebele, čmrlje, metulje in ostale opraševalce. Na vrtu, na primer, lahko združimo prijetno s koristnim: lep pogled in koristi; ne le za nas same, ampak tudi za čebele. Sejemo ali sadimo lahko več zdravilnih dišavnic, kot so meta, žajbelj, sivka, šetraj, materina dušica ali pa izbirajmo med okrasnimi rastlinami. Pri tem bodimo pozorni, da sejemo domače, avtohtone rastline.

Če ozelenjujete svoj balkon, lahko poleg naštetih dišavnic in začimbnic v cvetlična korita in lončke sadimo vse vrste tudi najrazličnejše cvetje. Naštejmo jih le nekaj: nizka sončnica, limonski ožep, poletna astra, okrasna facelija, ameriški slamnik, dišeči grah, kapucinka, limonska monarda, mehiška cinija, boreč, zlati šeboj, dalija, kana, verbena, ognjič, kozmeja in seveda še številne druge.


Oglejte si tudi