Oceni objavo

Ukrepi za omilitev energetske revščine

Širša javnost je že seznanjena s tem, da je vlada zaradi draženja energentov sprejela ukrepe, s katerimi bo ranljivim družbenim skupinam pomagala pri plačilu (raznih vrst) energije, predvsem v zimskem času in predvsem z vidika porabe energetskih virov za potrebe ogrevanja. V nadaljevanju je nekaj strjenih, osnovnih pojasnil, vezanih na predmetne ukrepe.

1. Komu bo vlada pomagala v zvezi z draženjem energetov?

Vladni ukrepi pomoči so namenjeni družbenim skupinam, ki bi bile zaradi draginje na področju energetov najbolj ogrožene. To so vsi prejemniki denarne socialne pomoči, prejemniki invalidskih nadomestil in vsi tisti, ki lahko izkažejo, da bivajo v energetsko potratnih prostorih (na primer s predložitvijo energetske izkaznice).

Poleg njih bodo do tako imenovanih energetskih dodatkov upravičeni tudi vsi prejemniki otroških dodatkov.

2. Na kakšen način bo vlada pomagala v zvezi z podražitvijo ogrevanja in drugih energetov?

Vladna pomoč bo finančna. Za prejemnike denarne socialne pomoči, prejemnike invalidskega nadomestila in tiste, ki bivajo v energetsko potratnih prostorih, bo pomoč znašala določen denarni znesek na mesec, odvisno od števila članov. Za prejemnike otroških dodatkov je predvideno, da se bo otroški dodatek v času prejemanja vladne pomoč podvojil.

3. Kdaj bodo upravičenci prejemali vladno pomoč?

Vladno pomoč bodo upravičenci prejemali od 1.11.2022 do konca marca 2023.

4. Kam moram oddati vlogo za pridobitev vladne pomoči?

Vloge ne bo potrebno oddati, pomoči bodo izplačane avtomatčno. Vlogo bodo morali oddati zgolj tisti upravičenci, ki bodo izkazovali bivanje v energetsko potratnih prostorih. Slednji bodo lahko več informacij pridobili pri pristojnih Centrih za socialno delo.

5. Kaj če pomoči ne prejmem, čeprav menim, da sem do nje upravičen?

Če pomoči ne boste prejeli, menite pa, da ste upravičeni do nje, je najbolje, da se za pojasnila obrnete na krajevno pristojen Center za socialno delo.

Vsi, ki boste potrebovali morebitna dodatna pojasnila ali imeli dodatna vprašanja glede vladne pomoči, vezane na energetsko draginjo, se za pojasnila lahko obrnete tudi na email: marica.baticius@gmail.com. 




Oglejte si tudi