Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

Občinska pomoč ob rojstvu otroka

Občinska pomoč ob rojstvu otroka je enkraten denarni (ali matrialni) prejemek, ki ga občina namenja staršem, kakor izhaja že iz poimenovanja, ob rojstvu otroka. Pomoč pripada staršem za vsakega novorojenega otroka, glede na občino stalnega prebivališča tega otroka in staršev. Več v nadaljevanju.

Najprej, enkratne pomoči ob rojstvu otroka s strani posamezne občine ne gre enačiti z enkratnim solidarnostnim dodatkom. Sledenji je bil s strani države namenjen vsem otrokom, rojenim do vključno 30.6.2023, kot ukrep za odpravo posledic epidemije COVID -19. Enkratna občinska pomoč ob rojstvu otroka predstavlja denarni znesek ali drugo obliko pomoči (ponekod je tako na primer v letu 2012 predstavljala bon za nakup opreme za novorojenca), v materialni obliki, ki ga/jo posamezna občina nameni staršem.

Vsaka občina sama, s sklepom, določi višino enkratne pomoči ob rojstvu otroka. Enkratno pomoč ob rojstvu otroka starši prejmejo glede na občino stalnega prebivališča. Iz navedenega izhaja, da če imata starša in otrok stalno prebivališče v občini Ljubljani (primer Mestni občini Ljubljana), lahko vlogo za dodelitev občinske pomoči vložita zgolj v tej občini. Ni si mogoče torej izbrati, s strani katere občine bodo starši prejeli pomoč

Nadalje, občinska pomoč ob rojstvu ni avtomatična. Potrebno je, da starši vložijo na občino vlogo, ki jo najlažje najdejo na spletnih straneh občine. Vložitev lahko poteka osebno ali po pošti. V primeru, da starši vloge ne vložijo, občina pomoči ni dolžna izplačati. Uveljavitev pravice do občinske pomoči je tako vezana na vlogo.

Občinska pomoč ob rojstvu je namenjena samo staršem (v širšem pomenu te besede) novorojenih (ali na novo posvojenih) otrok v občini. Ne glede na to, ali gre za prvega, drugega, tretjega ali nadaljnjega otroka istih staršev. Te oblike pomoči ne smemo enačiti z enkratno socialno pomočjo, ki jo posamezne občine namenjajo socialno ogroženim skupinam pod določenimi pogoji.

Vloga za uveljavitev enkratne pomoči ob rojstvu, občina Vipava:

https://obcina.vipava.si/objava/561085

Vloga za uveljavitev enkratne pomoči ob rojstvu, občina Ajdovščina:

https://www.ajdovscina.si/mma/40vloga_za_uveljavitev_enkratne_denarne_pomoci_ob_rojstvu_ali_posvojitvi_otrokapdf/2021071314384124/?m=1626179921

Nazadnje, vedno je vprašljivo, kolikšna je višina občinske pomoči ob rojstvu otroka. Nekatere občine imajo informacije o tem objavljene javno, medtem ko se je pri nekaterih potrebno pri pristojnih pozanimati o znesku pomoči. Primer: Na spletni strani občine Ajdovščina je dostopen podatek, da občinska pomoč ob rojstvu znaša 600, 00 EUR. Ob tem ponovno pripominjam, da starš ne more izbrati, v kateri občini bo uveljavil pomoč, saj to lahko stori zgolj v občini, vezani na svoje in otrokovo stalno bivališče.

Enake pravice, vezane na občinsko pomoč ob rojstvi imajo tisti, ki otroka posvojijo in postanejo starši otroku iz naslova posvojitve, kakor tudi tisti, ki prevzamejo starševsko skrb za otroka.

Rok za vložitev vloge je načeloma najkasneje 6 mesecev po rojstvu otroka ali po posvojitvi otroka ali pridobitvi starševske skrbi nad otrokom.

Dodatna vprašanja?

Pišite mi na marica.baticius@gmail.com

Oglejte si tudi