Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
16°C
JUTRI
33°C
18°C
Oceni objavo

DU MIREN NA EKSKURZIJI PO KAMNIKU IN KRANJU

Naš prvi letošnji izlet-ekskurzija nas je popeljal na Gorenjsko, na  raziskovanje Kamnika, Kranja (gorenjske metropole)  in njune zgodovine.

Kljub slabi vremenski napovedi, ki je nekatere odvrnila od izleta, se nas je vreme usmililo in nam namenilo prav prijeten in primeren dan za oglede. Vodičko smo pobrali mimogrede v Ljubljani. Do prihoda v Kamnik nam je že marsikaj povedala o samem mestu in njegovi zgodovini.

Po prihodu smo se najprej odpravili preko Glavnega trga do Frančiškanskega samostana in cerkve, ki spada k samostanu. V samostanski knjižnici hranijo čez 10.000 knjig. Mimogrede se nam pokaže podobnost s Škrabčevo knjižnico v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici. Po ogledu in predstavitvi notranjosti cerkve, smo se odpravili mimo Malega gradu do cerkve Marijinega brezmadežnega Spočetja in naprej do rojstne hiše generala Rudolfa Maistra -  generala, ki nam je priboril Maribor in spodnjo Štajersko. Nekateri smo se še povzpeli do Malega gradu, ki je sicer v ruševinah. Legenda pravi, da je na gradu stanovala skopuška grofica Veronika, ki je še vedno simbol Kamnika. Po legendi naj bi bil na gradu skrit njen zaklad, ki ga žal mi nismo našli. Na gradu stoji še vedno kapelica sv. Eligija.

Poleg avtobusne postaje stoji kip mamuta v naravni velikosti. Njegove ostanke so pred drugo svetovno vojno izkopali v Nevljah pri Kamniku.

Nadalje nas je pot vodila mimo Brnika proti Kranju, kjer sta nas že pričakala lokalna vodnika za ogled kranjskih podzemnih rovov.  Za obiskovalce je odprtih  cca 1300 metrov rovov. Rovi so bili izkopani leta 1944 za potrebe zaščite pred letalskimi napadi. Razprostirajo se približno 30 m pod starim mestom. V njih je skozi celo leto stalna temperatura. V njih je, med drugimi, tudi Jamski laboratorij SOS Proteus, ki je nekak sanatorij za človeške ribice. Med obiskom rovov smo doživeli simulacijo letalskega napada.

Po ogledu rovov smo se ustavili še pri monumentalnem mestnem vhodu ob Rožnovenski cerkvi, kot si ga je zamislil arhitekt Jože Plečnik.  ustavili smo se še na Glavnem trgu, kjer smo si ogledali župnijsko cerkev sv.  Kancijana in tovarišev. Pod Glavnim trgom pod fontano z mestnim grbom leži vodna cisterna iz druge svetovne vojne, dolžine 30 m in višine 3 metrov. Voda v njej služi za gašenje morebitnega požara. Ekskurzijo smo sklenili ob kipu Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem Kranj.


Oglejte si tudi