Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Regres za letni dopust v letu 2024

Regres. Beseda, ki jo vedno povežemo z letnim dopustom. Tako kot vsako leto, bo vsem zaposlenim v letu 2024 izplačan regres, nekateri so ga že prejeli. Regres je torej prejemek, ki je enkrat letno izplačan vsem, ki so zaposleni, vključujoč zaposlene za določen čas, ki jim pripade sorazmerna višina regresa, glede na število dni dopusta. Vsak delodajalec sam odloči, kolikšna bo višina regresa, pri tem pa se mora držati zakonsko določenih omejitev, sploh glede minimalne višine. V nadaljevanju je zbranih nekaj pomembnih informacij, vezanih na izplačilo regresa v letošnjem letu.

- višina regresa v letu 2024

Minimalna višina regresa je za leto 2024 določena na bruto znesek 1.253, 90 EUR, kar trenutno predstavlja tudi znesek minimalne bruto plače. Za višji regres se vsak delodajalec sam odloči, lahko pa tako določa kolektivna pogodba.

-regres za zaposlene s krajšim delovnim časom in za sezonske delavce

Regres pripade tudi zaposlenim za krajši delovni čas, v sorazmernem delu. Sezonskim delavcem pripade regres skladno z pogodbo o zaposlitvi, glede na dodeljeno število dni dopusta.

-datum izplačila regresa v letu 2024

Nekateri delodajalci so regres za letos že izplačali. Zakonsko je določeno, da mora regres biti izplačan najkasneje do 1.7. 2024. Kolektivna pogodba za dejavnosti lahko določa drugačen datum izplačila, a najpoznejši rok za izplačilo regresa je 1.11.2024. V izjemnih primerih se lahko regres izplača v več delih.

-način in oblika izplačila regresa

Zakon določa, da mora biti regres izplačan v denarju. Kolektivna pogodba na ravni dejavnosti lahko določa drugače.

Imate dodatna vprašanja?

Pišite mi na marica.baticius@gmail.com


Oglejte si tudi