Oceni objavo

Prihajajoče spremembe na področju družinskih prejemkov

V mesecu aprilu in maju 2022 je med ljudmi naraslo povpraševanje, vezano na spremembe, ki jih bo seveda prinesla na novo nastajajoča vlada. Vendar, ognimo se političnim zadevam. Tu se želim usmeriti v najbolj pogosta vprašanja, vezana na prihajajoče spremembe v družinski politiki. Predvsem je veliko zanimanja glede sprememb, vezanih na družinske prejemke. Vprašanje je ali so namigovanja o spremembah upravičena ali ne.

Resolucija o družinski politiki se izvaja že od leta 2018 in naj bi svoj cilj dosegla do vključno leta 2028. Seveda, politične spremembe lahko vplivajo na spremembo vsebine resolucije. Laikom pogosto ni znano, na kakšen način točno potekajo določeno spremembe. Predvsem laike zanima področje družinske politike z vidika prejemanja družinskih prejemkov, kar je razumljivo. Veliko družin je namreč upravičenih do raznih družinskih prejemkov, predvsem do otroškega dodatka. Tako ni čudno, da se name veliko zainteresiranih obrača prav z vprašanji, vezanimi na družinske prejemke. V nadaljevanju je nekaj najbolj pogostih vprašanj s tega področja, vključno z odgovori nanje.

1. Ali mi pripada otroški dodatek?

Uvodna pojasnila, vezana na upravičenost do otroškega dodatka, najdete tukaj: https://www.gov.si/teme/otroski-dodatek/ 

Lahko se obrnete osebno ali po telefonu na pristojni Center za socialno delo (CSD), kjer vam bodo podali pojasnila glede na vaš individualen primer.

2. Kdaj bomo pri nas imeli tako imenovani "univerzalni otroški dodatek"?

Čas uvedbe tako imenovanega "univerzalnega otroškega dodatka" ni znan, prav tako ni znano ali bo tovrsten otroški dodatek pri nas dejansko uveden. Zaenkrat ni uveden.

3. Kdo lahko pridobi dodatek za veliko družino?

Dodatek za veliko družino lahko pridobijo vse družine s tremi ali več otroci.

4. Katere družinske prejemke lahko prejemam, če sem tujec?

Za tujce obstajajo pogoji, pod katerimi lahko prejemajo družinske prejemke v Sloveniji. Ti pogoji so praviloma vezani na bivališče tujca (stalno ali začasno bivališče v Sloveniji). Več informacij lahko pridobite na pristojnem Centru za socialno delo.

5. Koliko znaša otroški dodatek?

Informacije o višini otroškega dodatka dobite tukaj: https://www.gov.si/teme/otroski-dodatek/

6. Ali bodo politične razmere v naši državi vplivale na obstoječi režim prejemanja družinskih prejemkov?

Po vsej verjetnosti da. Vendar, aktualne spremembe zakonodaje in vladne odločitve so nekaj, kar ne moremo vnaprej predviditi. Potrebno je, da to sproti spremljamo. 


Dodatna vprašanja?

Pišite mi na marica.baticius@gmail.com 


Oglejte si tudi