Oceni objavo

Obveznosti pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in drugih organizacij ob izteku poslovnega leta

Ob prehodu iz enega koledarskega leta v drugo nas večina pomisli na silvestrovanje, vstop v Novo leto in na nove začetke, ki temu sledijo. Konec koledarskega leta za marsikatero pravno osebo in za marsikaterega samostojnega podjetnika, kot tudi za nekatere druge organizacije, pomeni zaključek obračunskega obdobja v dolžini enega poslovnega leta. Ni nujno, da se pri poslovanju koledarsko leto prekriva s poslovnim letom. Pravne osebe in samostojni podjetniki si lahko sami izberejo obdobja enega leta, ki naj predstavljajo poslovna leta. V veliko primerih je zaznati, da se jih večina odloča za to, da se obračunsko obdobje enega leta, ki mu pravimo poslovno leto, prekriva s koledarskim letom. Ob koncu poslovnega leta so pravne osebe in samostojni podjetniki dolžni Finančni upravi republike Slovenije (v nadaljevanju FURS) predložiti ustrezne obrazce za odmere dohodnine in/ali davka, t.i. davčne obračune. Določila o oddaji slednjih se razlikujejo glede na to, v kakšni obliki, obsegu in na kašen način pravna oseba ali samostojni podjetnik opravlja svojo dejavnost.

Veliko je teoretičnih smernic, ki seveda izhajajo iz zakonodaje, na podlagi katerih temeljijo usmeritve glede oddajanje letnih poročil, obrazcev in ostale dokumentacije, tako na AJPES (Agencija RS za javnopravne evidence in storitve) kot na FURS.  V nadaljevanju je nekaj najbolj pogostih vprašanj, s kateri se letno srečujejo predstavniki pravnih oseb, samostojni podjetniki in računovodje.

1. Imam s.p. Do kdaj moram na AJPES oddati letno poročilo? Ali moram obenem oddati tudi davčni obračun?

Letno poročilo ste zavezani oddati do 31.3 tekočega leta za preteklo leto (če se to pokriva s koledarskim). Primer: Za leto 2021 je potrebno letno poročilo na AJPES oddati do 31.3.2022. Hkrati je potrebno oddati davčni obračun, ki se ga odda na FURS. 

Potrebno je biti pozoren na določila, ki veljajo glede na sistem obdavčitev s .p -ja (obdavčitev glede na dejanske prihodke in odhodke ali obdavčitev glede na normirane prihodke in odhodke).

2. Imam s. p. Vem, da moram oddati letno poročilo in davčni obračun. Kako lahko to oddam?

Letna in zaključna poročila se oddajajo na AJEPS in sicer elektronsko. Davčni obračun se oddaja na FURS, elektronsko, preko sistema e-davki. Oddaja teh dokumentov v pisni obliki ni več mogoča. Za elektronsko oddajo dokumentov potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo (na primer SIGEN -CA, Halcom).

3. Sem lastnik d.o.o.-ja. Kdo mora za moje podjetje oddati davčni obračun in letno poročilo?

Davčni obračun in letno poročilo odda zastopnik podjetja, to je lahko poslovodja, računovodja - če je za to pooblaščen ali druga oseba, pooblaščena za zastopanje podjetja.

4. S prijatelji smo ustanovili zasebno društvo. Ali smo zavezani oddajati letna poročila in davčne obračune?

Da. Za nepridobitne organizacije, na primer zasebna društva in zavode, velja, da predložijo letna poročila in davčni obračun pod pogoji, ki veljajo za nepridobitne organizacije. V primeru, da se v društvu izvaja pridobitna dejavnost, mora biti iz dokumentov razvidno, kateri prihodki spadajo pod nepridobitno in kateri pod pridobitno dejavnost. 

5. Imam s. p. Prijatelj je za svoj s. p. ustvaril precej drugačno letno poročilo od mojega. Zakaj?

Vsak samostojni podjetnik kot tudi vsaka pravna oseba posluje na drugačen način. V določenih primerih veljajo drugačna pravila glede oddaje letnih poročil in davčni obračunov. Vsebina letnega poročila ni specifično predpisana. Vsak samostojni podjetnik ima lastno letno poročilo, ki ni identično letnim poročilom drugih samostojnih podjetnikov.

6. Sem zastopnik zasebne ustanove. Ali naj letno poročilo in davčni obračun oddam do 31.3. za preteklo poslovno leto?

Ne. Kot ustanova ste dolžni to dvoje oddati do konca februarja za preteklo poslovno leto, če se to pokriva s koledarskim letom. Za leto 2021 ste dolžni te dokumente oddati do 28.2.2022. 

7. Ali je rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov vedno do konca marca za preteklo poslovno leto?

Ne. Rok se razlikuje glede na to ali ste samostojni podjetnik ali zastopnik družbe z omejeno odgovornostjo, zavoda, društva, ustanove in tako dalje. Prav tako na ta rok vpliva poslovno leto, če ni enako koledarskemu. 

8. Kaj mora vsebovati letno poročilo?

Vsebina letnega poročila je odvisna od oblike, v kateri opravljate pridobitno ali nepridobitno dejavnost. Tako na primer samostojni podjetnik ne more imeti vsebinsko enakega letnega poročila kor zasebni zavod. Na spletnih straneh AJPES-a so dostopni praktični obrazci, ki so vam lahko v pomoč pri sestavi letnega poročila. Podrobnosti o vsebini letnih poročil najdete v zakonodaji. Smernice v zvezi z obveznimi sestavinami letnih poročil najdete v Zakonu o gospodarskih družbah.

Imate dodatno vprašanje? 

Pišite mi na marica.baticius@gmail.com in prejeli boste brezplačen odgovor na vaše vprašanje.

Oglejte si tudi