Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Informativni izračuni dohodnine za leto 2022

Znano je, da so bili letos že odposlani prvi informativni izračuni dohodnine za leto 2022. Ni sporno, da letos, torej v letu 2023, zavezanci prejmemo informativne izračune, vezane na preteklo leto. Jasno je, da je vsem zavezancem za dohodnino izračun (v nadaljevanju izračun) že poznan, tako tu povzemam zgolj nekaj najbolj pomembnih informacij, vezanih nanj.

Informativni izračun dohodnine je izračun, ki nosi naziv "informativni" , saj, če se zavezanec odloči pritožiti, izračun še ni dokončen. V večini primerov je informativni izračun dohodnine vseeno verodostojna infromacija o tem, kolikšen znesek bo zavezancu vrnjen oziroma kolikšen znesek je zavezanec dolžan doplačati.

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022 je bil že  odposlan. Kdor izračuna še ni prejel, ga bo prejel v naslednjem krogu. Naslednji krog izračunov, ki bo vseboval drugi sveženj izračunov, bo odposlan dne 31.5.2023. 

Zavezanci, ki izračuna niti v drugem krogu ne boste prejeli, se obrnite na pristojno izpostavo FURS-a (Finančni urad Republike Slovenije). 

Primer: Ste zavezanec za plačilo dohodnine, ki ima stalno bivališče na območju občine Vipava in tu dejansko bivate. Pristojna izpostava FURS-a za vas je tako Finančni urad Nova Gorica, Ulica Gradnikove brigade 2, 5000 Nova Gorica, kontakt: 05 336 56 00. 

V primeru, da se zavezanec odloči vložiti pritožbo zoper izračun, mora to storiti v določenem roku. Pritožba se predloži na pristojni finančni urad.

Imate dodatna vprašanja in ne najdete odgovora nanje? Pišite mi na marica.baticius@gmail.com

Oglejte si tudi