Oceni objavo

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2021

Dne 31.5.2022 je Finančna uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju FURS) odposlala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Vsi, ki izračuna še niso prejeli, so ga torej prejeli zdaj, točenje, v prvih dneh junija. Še vedno se zgodi, da nekdo izračuna ne prejme ali se z njim ne strinja in tu se postavi vprašanje - kako ravnati?

Drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine je z vidika fizičnih oseb namenjen predvsem tistim, ki uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane (in drugim). Kdor olajšave za vzdrževane družinske člane ni uveljavil, a bi to še po prejemu informativnega izračuna dohodnine želel, lahko to stori z ugovorom zoper informativni izračun. Ugovor je potrebno vložiti do vključno 30. 6. 2022.

Zavezanci, ki ugotovijo, da njihov informativni izračun vsebuje napačne podatke, so zoper izračun dolžni vložiti ugovor. Tovrsten ugovor je prav tako potrebno vložiti do vključno 30. 6. 2022.

Tistim, ki se z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, ni potrebno storiti ničesar. Izračun bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

V primeru, da zavezanec informativnega izračuna sploh ni prejel, se je dolžan obrniti na pristojni FURS, razen vkolikor ve, da izračuna ni upravičen prejeti (na primer tisti, ki so bili v letu 2021 brezposelni in iz nobenega drugega naslova niso bili zavezani plačevati akontacijo dohodnine).

Ob tem je potrebno opozoriti, da rok za ugovor z dnem 30.6.2022 kot slednjim velja zgolj za zavezance, katerih izračun ima datum odpreme 31.5.2022. Ne velja za zavezance, ki so izračun prejeli že s prvim svežnjem. 

Vračilo dohodnine zavezancem, ki so do tega skladno z drugim svežnjem izračunov upravičeni, bo izvedeno najkasneje do vključno 29. 7. 2022. Rok za plačilo za zavezance, ki so dolžni dohodnino doplačati, je v tem primeru najkasneje do vključno 1. 8. 2022

Dodatna pojasnila je izdala FURS in jih najdete na sledeči povezavi, predvsem v datoteki Sporočila za javnost o drugem svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2021: https://www.gov.si/novice/2022-05-31-financna-uprava-rs-poslala-drugi-svezenj-informativnih-izracunov-dohodnine-za-leto-2021/



Oglejte si tudi