Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Decembrsko in januarsko dogajanje na OŠ v Vipavi

Novinarska konferenca: Predstavitev tekmovanja POPRI

 

Novinarske konference, ki je potekala 8. januarja v Primorskem tehnološkem parku v Novi Gorici, smo se udeležile tudi Eva Kovač Eva Kovač, Kaja Simonič, Tisa Princes Ledinek in Vida Furlan, učenke 8.a razreda, s prejetim drugim mestom lanskega tekmovanja Popri. 

Ponovno smo predstavile našo podjetniško idejo 'Zibko Nina Nana'. Pametna zibka rešuje problem nespečnosti dojenčkov. Zibka otroka uspava na najbolj naraven način, saj simulira varno zavetje maternice – naročje mamice, sesanje pri prsih, nošenje, zibanje in zvoke, podobne tistim, ki jih je poslušal dojenček, ko je bil še v trebuhu svoje mamice. 

Šolo smo zapustile že zjutraj in se v spremstvu predsednice razvojne agencije ROD Ajdovščina, Brigite Habjan Štolfa, odpravile proti Gorici. Ko smo prispele, nam je razkazala in razložila koncept dela tehnološkega parka. O razvoju mladega podjetja smo izvedele veliko novega. 

Uradno se je konferenca začela ob 10.30. Koordinatorji tekmovanja Popri so najprej predstavili novosti in izboljšave samega tekmovanja ter potek le-tega. Razkrili so tudi širjenje tekmovanja v tujino. Z nami so bili tudi lanski zmagovalci podjetja Avaga. Svoje poslovne modele smo predstavili v obliki pitcha. V naši družbi je bilo veliko novinarjev, za katere smo podale več izjav. Po konferenci je sledilo krajše druženje ob dobri hrani.

 

Učenke podjetniškega krožka

 

 

 

Beseda leta 2019

 

V prvih dneh novega leta je na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU potekal izbor besede leta 2019. Komisija je med vsemi prispelimi predlogi izbrala 10 finalistk, in sicer: volk, milenijec, šarcizem, podnebje, brezogljični, skiro, nebralec, novinec, trgovinska vojna in prisilka.

Z učenci osmega in devetega razreda smo pri pouku slovenščine glasovali za besedo, ki je po našem mnenju najbolj zaznamovala preteklo leto, hkrati pa iz vseh kandidatk s skupnimi močmi spisali pesem z naslovom 'Novi človek'. Le-ta je bila objavljena v elektronski knjižici vseh prispelih pesmi. V branje jo ponujamo tudi vam. 

 

Tea Furlan

 

 

NOVI ČLOVEK

Novinec med volkovi

začel je trgovinsko vojno.

S skirojem se podal je

na brezogljično osojno.

Tam na ves glas kričal je

milenijcem šarcizme,

saj je menil,

da le tako ne bo prišlo do kataklizme.

Želel je, da smo zdravi,

da sledimo živi naravi!

A ker je nebralec,

je vse bilo samo čez palec.

»Dokler zajec teka po gozdu,

bo zdravo tudi podnebje!

S prisilko si zagotovimo,

da bo bahavo naše ledje!«

 

 

 

2. A in 2. B imata talent

 

V predprazničnem času smo se drugošolci matične šole odločili, da bomo tudi letos izvedli zabavno razredno prireditev 2.a in 2.b imata talent.

Zagnano smo pripravljali točke, s katerimi smo se predstavili pred sošolci. V torek, 24. decembra, smo se zjutraj zbrali in pripravili učilnico, ki je bila že praznično okrašena, za prireditev. Zabavni voditeljici Talentov sta bili naši učiteljici, ki sta poskrbeli za napovedovanje nastopajočih.

Dokazali smo, da naši talenti ne poznajo meja. Samostojno, v dvojicah in skupinah smo plesali, deklamirali, izvajali trike s kartami in žogo, peli ter igrali na inštrumente. Namesto oglasov sta učiteljici brali misli, ki smo jih zapisali učenci. O naključno izbranem sošolcu smo morali napisati njegove dobre lastnosti. Kako prijetno je bilo prisluhniti, kaj dobrega in lepega o nas mislijo naši sovrstniki!

Ob zaključku nas je prijetno presenetil sošolec David, ki nas je pogostil z domačimi piškoti.

 

2. a in 2. b

 

 

 

 

Popestrimo šolo v Vipavi

Obiskovalci matične šole v Vipavi, ste verjetno opazili, da smo popestrili posamezne dele šole. Stopnišče nasproti jedilnice vabi k urjenju poštevanke, talne igre na hodniku pred razredno stopnjo pa k različnim gibalnim izzivom. Trenutno še raziskujemo kako se posamezniki odzivajo na začrtano pot, ki smo jo 'umetniško' porisali z raznimi vzorčki. Primerna je za vse generacije in posamezniku omogoča, da se sam odloča kako se bo po poti 'razgibal'.

Da lepa beseda lepo mesto najde, so spoznali učenci 4. in 5. razredov, ki so na hodniku pred učilnicami našli mesto za prijazne besede kot so: dober dan, uspelo ti bo, podari nasmeh, prosim, hvala in nasvidenje. 

Ali veste koliko državnih praznikov imamo v Sloveniji? 15, 16, 18, 20? Točen odgovor na to vprašanje boste dobili v februarju, ko jih bodo učenci predmetne stopnje zapisali na stopnice proti učilnici geografije. V spomladanskem času bomo ob šoli urejali visoko gredo in čebelnjak. Zamisel imamo tudi za ureditev kotička v senci za delo, igro in sprostitev.  

Nova podoba ni dokončna. Iščemo 1001 idejo za popestritev šole in na ustvarjalen način razvijamo sposobnosti, da od zamisli in iskanja priložnosti za spremembo, preko lastne motivacije in vztrajnosti pridemo k dejanjem in izkustvenemu učenju. Kot šola smo vključeni v mednarodni projekt POGUM, ki spodbuja razvijanje podjetnostne kompetence. 

Vabimo vas, da nas obiščete ali kot sponzor sodelujete pri uresničevanju zamisli in urejanju bivalnega okolja v šoli in njeni okolici.

 

Mojca Habič

 

 

 

 

Prireditev za stare starše

V ponedeljek, 23.decembra, smo na podružnični šoli v Vrhpolju pripravili kulturno, dobrodelno prireditev za stare starše. Šolska jedilnica je bila mnogo premajhna za vse none in nonote, stare mame in stare očete, dedke in babice, pa še kakšen starš je prišel pogledat, kaj so se letos že naučili njihovi otroci. Učenci so pod vodstvom učiteljic pripravili nekaj hudomušnih deklamacij, šolski zbor pa je ob kitarski spremljavi in spremljavi malih instrumentov, na katere so igrali učenci, zapeli nekaj pesmic. Seveda ni manjkala dramska uprizoritev, v kateri so igralci predstavili Ostržka, mačka Murija in Rdečo kapico. Torej, za vsakega nekaj. Vsi gledalci so bili navdušeni in dobra ura kulturnega programa je hitro minila. Na koncu smo vsem voščili lepe praznike, gledalce pa povabili na čaj in malo vitaminov.
 

 

 

PŠ Vrhpolje

SKUM: Goče obiskal Andrej Makor

Na Gočah smo se pri vajah pevskega zbora zelo razveslili mladega in nadarjenega glasbenika Andreja Makorja. Še posebej smo se veselili njegova prihoda, ker smo lani na reviji otroških zborov v Vipavi peli njegovo skladbo Abule babule. Gospod Makor nas je z nekoliko drugačnim pristopom naučil dve novi pesmici, katere bomo utrjevali tekom šolskega leta, nato pa ponosno predstavili na naslednjem nastopu. Veselimo se še kakšnega sodelovanja z njim ali drugim umetnikom, saj nimamo vsak dan možnosti oziroma časti spoznati tako vrhunskega in uspešnega umetnika kot je Andrej Makor.
 

OPZ Goče-starejši  

Oglejte si tudi