Logo MojaObčina.si

Vipava

DANES
28°C
20°C
JUTRI
31°C
16°C
4453

Gočanke na praznovanju Dneva žena

Tudi letos smo Gočanke s prijateljicami praznovale svoj dan tako, da smo se že dan pred praznikom, v soboto 7. marca, z Goč z avtobusom odpeljale spoznavat Kras. Prva postaja je bil Tomaj, ki se nahaja v osrčju Krasa. Ogledale smo si domačijo Srečka Kosovela, kjer nas je toplo sprejela gospa Dragica, ki je bila v preteklosti tudi povezana z družino. 

V hiši smo lahko občudovale delno ohranjene osebne predmete ter stanovanjsko opremo kraškega pesnika in njegove družine. Tu je pesnik preživel le delček svoje mladosti in 27. maja 1926 tudi umrl, star le 22 let. Iz Tomaja smo se z avtobusom odpeljali še v kraško vasico Pliskovica. Tam so nam vrata odprli na domačiji Vrabči. Sprejel nas je gospodar Ivo Šuc, ki se s kmetijstvom ukvarja kot z dopolnilno dejavnostjo. Na domačiji se ukvarjajo s pridelavo avtohtonih sort, prisegajo na malvazijo in teran, poleg vina pa pridelujejo tudi žganje in likerje. Ob pokušini avtohtonih vin, žganih pijač in likerjev smo si ogledali tudi zanimivo etnološko zbirko orodij in drugih predmetov, ki so jih vaščani uporabljali pri vsakdanjih opravilih. 

Popoldne se je povešalo k večeru in sledila je okusna večerja ter lep družaben večer na kmetiji Škerlj v Tomaju. Dogodek je popestril poštar Pepi, ki nas je dodobra nasmejal. Po njegovih besedah je smeh pol zdravja in po tem kriteriju vse prisotne gotovo ne bodo rabile zdravnika vse leto. V naše življenje smo vnesli še eno drobno piko bogastva, ki vedno znova zaneti željo po prijateljstvu in sodelovanju.

 

Anja Godnič, Karla Ferjančič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi