Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Tečaj temeljnih postopkov oživljanja

Že več kot dve leti je Krajevna skupnost Podraga bogatejša za avtomatski zunanji defibrilator (AED), ki je nameščen pri vhodu v vaško avtobusno čakalnico. Uporaba aparata je zelo enostavna, vendar je vseeno potrebno, da se seznanimo z rokovanjem naprave, ki rešuje življenja.

Podraško Društvo Mala Moskva, ki je dragocen aparat kupilo in podarilo vasi, je tako organiziralo že drugi tečaj temeljnih postopkov oživljanja s poudarkom na oživljanju z avtomatskim zunanjim defibrilatorjem (AED). Tečaj sta izvedla dva izkušena reševalca in predavatelja Stojan Bolič in domačin Gregor Vidrih.

V uvodnem delu je g. Bolič najprej predstavil način prepoznavanja in ukrepanje ob življenje ogrožajočih stanjih ter potek temeljnega postopka oživljanja in uporabo AED. Pri tem je poudaril predvsem pomen zgodnjega prepoznavanja stanj, ki zahtevajo oživljanje, saj je prav čas eden poglavitnejših dejavnikov, ki vpliva na uspeh oživljanja in s tem preživetje. Sledil je praktičen prikaz izvedbe temeljnih postopkov oživljanja in uporabo AED na lutki. 

V zaključnem delu tečaja je g. Vidrih udeležencem predstavil še nudenje prve pomoči ob zadušitvi s tujki pri odraslih, otrocih in dojenčkih. 

 

TŠK

Oglejte si tudi