Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
12°C
PET.
25°C
8°C
Oceni objavo

OKUSI LJUBEZNI: Kulinarični meseci špargljev in češenj v Miren Krasu in Brdih


Pomlad vrtove in sadovnjake obdari s prvimi pridelki – že v aprilu nabiramo zdravilne divje in gojene šparglje, v mesecu maju se sladkamo s prvimi češnjami.

Z željo, da bi bogastvo ponudbe jedi tega letnega časa in odličnost naših domačih gostiln približali ljubiteljem dobre hrane doma in preko meja, smo v destinacijah Brda in Miren Kras združili moči ter v skupni promocijski kampaniji prvič povezali 2 teritorija, 2 lokalni surovini in 2 paradna konja sezonskih okusov.

V maju in juniju bo na edinstvenem kulinaričnem popotovanju 11 lokalnih gostiln in turističnih kmetij ponujalo menije, v okviru katerih bosta na krožnikih češnja in špargelj, izmenično ali skupaj, plesala romantičen ples OKUSOV LJUBEZNI.

Krajša ljubezenska predstava - promocijski meni, bo v tem času na voljo za 30 EUR.

Spoznajte naše kuharske virtuoze, ki bodo kulinarične umetnine ponujali v družbi izbranih vin najboljših vinarjev Brd, Krasa in Vipavske doline.


STROKOVNI POSVET : Šparglji in češnje od njive do krožnika

7.maja bomo na vrtu Gostilne Bric v Mirnu gostili strokovnjake in predstavnike različnih institucij, s katerimi bomo osvetlili izzive pridelovalno-dobavne verige špargljev in češenj, njihove uporabe v kulinariki in nepogrešljiv zdravilni učinek na organizem. Preko prispevkov, razprave in izmenjave idej bomo razširili razumevanje pomena teh dragocenih sestavin za trajnostni razvoj kmetijstva in turizma, spoznali bomo vpliv sezon in okoljskih sprememb na pridelavo, trende na področju gastronomije, pomen vključenosti lokalne skupnosti v verigo vrednosti za končne uporabnike ter vpliv hrane na naše zdravje in življenje.

Posvet, ki se bo zaključil z predstavitvijo priprave in degustacijo jedi iz špargljev in češenj, je namenjem gostincem, kmetom, članom društev sadjarjev, oljkarjev in dijakom Biotehniške šole.


GALA VEČERJA V VILI VIPOLŽE

Za največje sladokusce in predane gurmane smo pripravili prvovorstno enogastronomsko doživetje- GALA VEČERJO v romantičnem ambientu renesančne Vile Vipolže v Brdih:

22. maja s pričetkom ob 18.00 uri se bo v družbi Tilna Artača (ki je tudi nosilec kampanije na socialnih omrežjih) odvila edinstvena glasbeno-kulinarična predstava:

9 gostincev, 9 hodov, 9 izbranih vin najboljših vinarjev iz Brd, Vipavske doline in Krasa.

Med odličnimi kuharskimi šefi bodo 3 iz Miren Krasa, 3 iz Brd in 2 iz sosednje Italije »gostovali« pri nosilcu Michelinove zvezdice, Tomažu Kavčiču. Samo 50 prostih mest. Cena menija 130 EUR.

Možnost nakupa: EVENTIM in TIC Šmartno ter v Pomniku miru na Cerju.


25. in 26. maj PRAZNIK ŠPARGLJEV v Orehovljah, 8. in 9.junij FESTIVAL BRIŠKE ČEŠNJE

Dva meseca čutnega razvajanja brbončic, ki bo razvnelo strasti in pustilo trajne sledi, se bo zaključilo s tradicionalnima prireditvama, ki vsako leto privabita na tisoče obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Letos program obeh dogodkov sooblikujejo društva iz obeh destinacij v sodelovanju z društvi iz zamejstva. Celoletno dogajanje namreč že diši po Evropski prestolnici kulture 2025.

Vabljeni v Brda in Miren Kras, OKUSI LJUBEZNI čakajo na vas!

Več informacij na: https://www.mirenkras.si/okusi-ljubezni ali www.brda.si


Oglejte si tudi