Oceni objavo

Letos na 7. mednarodni konferenci Šola in muzeji v Velenju tudi Pomnik miru

Muzej Velenje je letos gostil 7. mednarodno strokovno-znanstveno konferenco Šola in muzeji v organizaciji Educa, namenjeno predstavitvi aktulane teorije in prakse muzejske pedagogike. Na dogodku je dobil pozornost tudi potencial Pomnika miru na Cerju, ki je z zgodovinskimi in umetniškimi vsebinami ter okoliško infrastrukturo primeren za izvedbo različnih programov za osnovnošolce in dijake.

V čudoviti Vili Bianci se je med 18. in 20. aprilom 2024 odvil zanimiv in aktualen program z namenom izmenjave idej in dobrih praks v pedagoškem delu z muzejskim gradivom med predstavniki izobraževalnih institucij iz Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Prispevki učiteljev in kustosov so bili razdeljeni na 4 vsebinske sklope in sicer: učni načrti v muzejih, medpredmetno povezovanje v šolah in muzejih, muzeji pri oblikovanju identitete ter sodobni muzejsko-pedagoški pristopi in posebnosti.

Pomnik miru je zasijal v sekciji Medpredmetno povezovanje v šolah in muzejih. Novo-zasnovani program s poudarkom na bogati zgodovinsko-literarni vsebini, 1. svetovni vojni, poteh miru od Alp do Jadrana in Soški fronti, podprt z delovnimi listi, je predstavila mag. Blanka Jamšek, nekdanja učiteljica osnovnošolskih otrok in nova sodelavka v ekipi Miren Kras.

Prisotnim predstavnikom šol je ponudila več oblik izobraževalnih vsebin, med njimi tudi izkustveno delavnico »V čevljih vojaka«, kjer učenci ali dijaki lahko poleg razstav v spomeniku z obiskom jame Pečinke, v spremstvu vodnika v vojaški uniformi, doživijo del vojaškega življenja na Krasu med vojno.

Med pomembne povzetke EDUCA konference v Velenju sodijo dejstva, da učenci potrebujejo izkušnje v muzejih, kjer lahko teoretično znanje in informacije iz preteklosti doživijo interaktivno. Prav na tem področju si ekipa Miren Krasa v sodelovanju z OŠ Miren prizadeva, da bi vsebine Pomnika miru prenesla do obiskujočih učencev na čim bolj dostopen, doživljajski način, obenem pa ohranila avtentičnost in izpovednost našega muzeja ter demografske lokacije.

 

Oglejte si tudi