Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
-2°C
JUTRI
10°C
3°C
Občina Miren-Kostanjevica
Družba in javne storitve, Občina

Občina Miren-Kostanjevica

Odprto

Danes 08.00‒12.00
Ponedeljek 08.00‒12.00, 13.00‒15.00
Torek 08.00‒12.00, 13.00‒15.00
Sreda 08.00‒12.00, 13.00‒16.30
Četrtek 08.00‒12.00
Petek 08.00‒12.00

Predstavitev

Občina Miren-Kostanjevica meri 64 km2 in šteje 4790 prebivalcev. Na zahodu meji z Republiko Italijo, na severu z občino Šempeter- Vrtojba, na vzhodu z Mestno občino Nova Gorica in na jugu z občino Komen na Krasu. Občina obsega 15 naselij, ki so organizirana v 7-ih krajevnih skupnostih; KS Miren: Miren in Vrtoče; KS Orehovlje: Orehovlje; KS Bilje: Bilje; KS Opatje selo: Opatje selo, Lokvica, Nova vas; KS Sela na Krasu: Sela na Krasu, Hudi log, Korita; KS Kostanjevica na Krasu: Kostanjevica na Krasu; KS Vojščica: Vojščica; KS Temnica, Lipa in Novelo.

Pokrajina občine je zelo raznolika. Del imenovan tudi ''Vrt Goriške'' sega v območje Vipavske doline. Pokrivajo ga rodovitna polja, vrtovi in sadovnjaki med katerimi se vije reka Vipava. Preostali del pokrajine sega v območje Krasa z značilno barvito in pestro kraško floro, s kraškimi vrtačami in globokimi brezni, ki so pravi izziv za mnoge jamarje. Tu sta doma kraški pršut in teran.

Največji kraj v občini in tudi občinsko središče je Miren. Občinska uprava in Krajevni urad imata sedež v prostorih prenovljene stavbe bivše občine. V neposredni bližini občinske stavbe se nahaja novejši poslovno-stanovanjski objekt s pošto, banko in drugimi poslovnimi prostori. V Mirnu je centralna osnovna šola z dvema podružnicama v Biljah in v Kostanjevici na Krasu. V sklopu osnovne šole delujejo štirje vrtci. Poleg šole stoji zdravstveni dom, kjer so občanom na voljo splošne zdravstvene, zobozdravstvene, fizioterapevtske in lekarniške storitve.

Miren je znan po skoraj 100 letni čevljarski tradiciji, Bilje po opekarništvu, Kras pa po kamnoseštvu.

Med kmetijskimi panogami je najbolj razvito sadjarstvo, poljedelstvo in vinogradništvo. Na širšem območju kmetijskih zemljišč je bila izvedena komasacija in ureditev namakalnega sistema iz umetnega jezera Vogršček.

V občini deluje Prostovoljno Gasilsko društvo Kostanjevica na Krasu, ki skrbi za varnost pred požari, saj je velik predel občine kot tipična kraška pokrajina stalno izpostavljen nevarnosti požarov v naravi.

Na področju kulture deluje več registriranih kulturnih društev. Prevladuje ljubiteljsko, zborovsko petje v okviru zborov: MPZ Kras – Opatje selo, MPZ Miren – Miren, Oktet Rožmarin – Temnica, Vokalna skupina Chorus'97 – Miren, pevski zbor v okviru Društva GLAS – Bilje in pevski zbor v okviru KUD Simon Jenko – Temnica. Pevski zbori se aktivno udeležujejo raznih pevskih revij in tekmovanj. Poleg naštetih pevskih zborov so v občini po vseh župnijah zelo aktivni tudi cerkveni pevski zbori. Na področju kulture delujejo tudi Kulturno društvo ZARJA Bilje, Kulturno društvo »Stanko Vuk« - Miren, Športno kulturno društvo Vojščica in Turistično društvo DREN –Sela na Krasu.

Tudi športna dejavnost je zelo razvejena. Aktivna sta nogometna kluba NK Adria Miren in NK Bilje oz. ŠD Bilje. Dve nogometni igrišči, v Mirnu in v Biljah, ne služita samo za treninge ampak tudi za prirejanja tekmovalnih in prijateljskih nogometnih srečanj. Poleg dveh največjih nogometnih društev, delujejo v občini še šest športnih društev, ki se ukvarjajo z malim nogometom, balinanjem, košarko, lokostrelstvom ter Jamarsko društvo Temnica.

Registrirani sta tudi dve društvi z namenom združevanja mladih, in sicer Mladinsko društvo Orehovlje ter Mladinsko društvo »Slika« - Miren. Poleg vseh pa so tudi aktivna Društvo žena Bilje, Miren-Orehovlje ter društvo žena v sklopu Društva »Simon Jenko« - Temnica in Društvo upokojencev Bilje, Miren in Kostanjevica na Krasu.

Obstoj sedanjih naselij na območju občine Miren-Kostanjevica sega že v prazgodovino in antiko. O tem pričajo številna arheološka najdišča prazgodovinskih gradišč in rimskih grobišč v Mirnu in v Biljah. Najzanimivejše turistične točke v občini so: Mirenski grad z romarsko cerkvijo Žalostne Matere Božje iz 13. stoletja; Trstelj kot najvišji hrib in najvišja razgledniška točka v občini, z urejenimi planinskimi potmi in planinsko kočo ''Trstelj''; Kraške jame (mnoge še neraziskane), globoke tudi do 70m, primerne za jamarski šport; kolesarske poti in sprehajalne poti ter znamenitosti iz 1. svetovne vojne v okviru nastajajočega projekta Poti miru na Krasu. Na reki Vipavi je zelo razširjeno športno ribištvo.

V času delovanja občine je bilo ogromno storjenega na področju razvoja cestne in komunalne infrastrukture. Občina si bo v nadaljnjem prizadevala skrbeti za okolje in prostor, za pospeševanje razvoja malega gospodarstva, kmetijstva, turizma, športno-rekreacijskih in kulturnih dejavnosti, šolstva.

Zadnje vsebine