Oceni objavo

STROKOVNI POSVET: Šparglji in češnje od zemlje do krožnika

 

Gostilna Bric v Mirnu je v torek 7.5.2024 gostila strokovni posvet v organizaciji Javnega zavoda Miren Kras in Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, ki je na eni strani osvetlil izzive dobavne verige lokalnih sezonskih surovin, špargljev in češenj »od zemlje do krožnika«, na drugi pa proces verige vrednosti za končne porabnike, ki jo skupaj ustvarjajo sosodvisni deležniki.

Dogodek je del programa dvo mesečnega projekta OKUSI LJUBEZNI, ki se odvija v maju in juniju v destinacijah Brda in Miren Kras z namenom dviga prepoznavnosti povezanega teritorija preko strebra enogastronomije, ki temelji na trajnosti, tradiciji in kreativnosti gostincev, s končnimi cilji povečanja obiska in podaljšanja bivanja gostov.

Trije sklopi povezani v enotno sporočilo

V prvem delu srečanja so strokovnjaki iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica:

Davor MRZLIĆ, vodja Sadjarskega centra Bilje, mag. Jerica Pučko Antolin, svetovalka, specialistka za zelenjadarstvo in Linda Kogoj, Svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti, predstavili kompleksno problematiko pridelave špargljev in češenj, trenutno stanje na njivah in v sadovnjakih, bolezni, vsakoletno izpostavljenost naravnim ujmam, vpliv klimatskih sprememb na pridelek, s katerimi se soočajo kmetje in  ponudili rešitve, usmerjene v prihodnost kmetijstva v Vipavski dolini, na Krasu in v Brdih, med drugim tudi zanimiv projekt poskusa pridelave divjih špargljev v intenzivni proizvodnji.

V zaključnem delu prvega sklopa je bila pozornost usmerjena v veliko problematiko slovenskega turizma- pomanjkanje usposobljenih kadrov, na katerih bi lahko gradili prihodnost enega najboolj perspektivnih in hitro rastočih segmentov gospodarstva, saj se vse manj mladih odloča za turistčne poklice, posebj za gostinstvo. Mag. Darja Radić, predavateljica Podjetništva in inovativnosti na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled, je v svojem prispevku izpostavila trende v turizmu in drugačne potrebe sodobnih gostov, ki iščejo predvsem doživetja v neposrednem stiku z lokalnim prebivalstvom. Kar narekuje nove pristope v izobraževanju bodočih turističnih delavcev, da bodo znali izpolnjevati potrebe ali še raje presegati pričakovanja obiskovalcev.

V razpravi, ki jo je v nadaljevanju vodila Tina Novak Samec, direktorica ZTKMŠ Brda, sta župan Občine Brda Franc Mužič in podžupan Občine Miren-Kostanjevica Zvone Ferfolja, poudarila pomen kmetijstva in turizma za razvoj podeželskih lokalnih skupnosti, ki imajo velik potencial, a hkrati pomanjkanje mladih, ki bi prepoznali priložnost zase v teh branžah.

Sledijo je omizje v eminetni družbi Janeza Bratoža iz JB restavracije, tudi podpredsednika sekcije za gostinstvo Obrtne zbornice Slovenija, Patricije Furlan iz Ošterije Furlan, tudi predsednice sekcije za gostinstvo pri OZ SLO, Magde Rogelja iz Zeliščne kmetije Rogelja, zeliščarke, fizioterapevtke in naturopatinje in Tonija Gomiščka, novinarja, pisca knjig in velikega poznavalca enogastronomije.

V pogovoru z mag. Ariano Durnik, direktorico JZ Miren Kras, so gostje omizja prisotnim ponudili zanimive poglede na kulturno-zgodovinski pomen špargljev in češenj za Primorsko, trende v gastronomiji, odločilno vlogo kakovosti primarnih surovin za odličnost okusov na krožnikih, nujnega sodelovanja gostincev z lokalnimi pridelovalci za doseganje želene kakovosti jedi ter nepogrešljive zdravilne učinke špargljev in češenj na organizem.

Prisotni, med katerimi so bili tudi dijaki Biotehniške šole iz Šempetra pri Gorici, so preko prispevkov, razprave in izmenjave idej razširili razumevanje pomena trajnostne pridelave češenj in špargljev za nadalnji razvoj kmetijstva in turizma v regiji ter odločujočega pomena dobrega sodelovanja med vsemi deležniki, ki skupaj ustvarjajo dodano vrednost za končne uporabnike- domače in tuje goste, v procesu od njive do krožnika.

Zaključek z okusom ljubezni

Posvet se je zaključil z OKUSI LJUBEZNI med šparglji in češnjami na krožnikih, ki sta jih pripravili Katjuša Batistič iz Gostilne Bric v Mirnu in Katja Kabaj Morel iz istoimenske domačije v Šlovrencu.

Prva je ponudila razvajanje brbončic s slastnimi domačimi njoki z golažem divjega prašiča in zelenimi sparglji  ter domače kromiprjeve raviole z belo špargljevo omako in popečeno svinjsko ličnico.

Ekipa Kabaj-Morel pa je ponudila flan iz divjih špargljev kot sufle, v kombinaciji s kaviarjem iz soka češenj, zelni mus iz pršuta, popčen krokantni pršut, suho rukolo, malo redkvice, bučno olje z medom in reduciran češnjev kis iz soka češenj. Za zaključek pa češnjev sorbet s penico iz soka domačih agrumov, limone in pomaranče.

Izvirnost in izvrstnost jedi je pohvalil tudi navdušeni konzumator Janez Bratož, kar je odlična popotnica kulinaričnim projektom, ki bodo sledili v prihodnjih mesecih: najmanj do sredine junija promo meniji jedi iz češenj in špargljev pri 11 gostincih v Miren Krasu in Brdih po ceni 30 Eur.

22. maja pa veliki kulinarični spektakel GRAN GALA VEČERJA v Vili Vipolže:
9 gostincev iz širšega čezmejnega teritorija, 9 hodni meni v kombinaciji z izbranimi vrhunskimi vini iz Vipavske doiline, Krasa in Brd.
Edinstvena enogastronomska predstava v družbi Tilna Artača.

Več na www.mirenkras.si  in www.brda.si

Oglejte si tudi