Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Tržiški šuštarji so sloveli daleč po svetu

2. septembra 2018 bo v Tržiču potekala tradicionalna Šuštarska nedelja, na kateri bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino. Praznovanje se bo začelo v četrtek, 30. avgusta in zaključilo v nedeljo, 2. septembra s sejmom in številnimi spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle. Obljubljamo bogat program, ob katerem bo čevljarsko dediščino mogoče spoznati in jo v številnih delavnicah in interaktivnih vsebinah tudi doživeti.
Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej.

 

»Ob sodobni šuštariji pripravljamo veliko dogodkov, ki so vezani na čevljarsko dediščino. Že razstava z naslovom S peto tolkel bom ob tla, ki  jo odpiramo v četrtek, 30. avgusta, je povezana s tem. Razstavili bomo  obuvala dvajsetih folklornih skupin iz vse Slovenije in je prva tovrstna razstava namenjena prikazu obutvene dediščine. Na Šuštarsko nedeljo pa obiskovalce vabimo na vodene oglede po zbirki Tržiški šuštarji v Tržiškem muzeju, pred muzejem bodo delavnice za otroke, pripravljamo detektivsko pot radovednega čeveljčka,  posebne igre na temo čevljarstva, ki se jih bodo otroci lahko igrali tako v samem mestnem jedru kot v muzeju,« dogodke predstavlja dr. Bojan Knific, višji kustos v Tržiškem muzeju.

 

Na glavnem odru ob zmaju iz petelinjega jajca bo med drugim odprtje interaktivnega obeležja, posvečenega čevljarstvu, v atriju Občine Tržič pa se obeta svojevrstna modna revija.  »To bo modna revija po starem, ki bo predstavljala obuvanje Slovencev od 17. do sredine 20. stoletja. Ob tem bo tudi prikaz »frejšprehunge«, navade, ko so čevljarske vajence sprejemali med pomočnike, slišati bo šuštarske pesmi in videti čevljarske plese, zanimiva bo Zgodba o priletnem šuštarju. Ob tem pa bo na različnih lokacijah moč spoznati še druge stvari, ki so povezane z rokodelstvi in industrijsko dediščino. Pripravljamo plakatno razstavo na temo zlate dobe tržiške industrije, prikaz šivanja, pletenja, izdelovanja modrotiska, v Tržiškem muzeju bo odprta tudi občasna razstava Modrotisk za sodobno rabo in prikaz modrotiska z Aljo Viryent,« bogato šuštarsko dogajanje napoveduje dr. Knific.  

 

Tržiški šuštarji so sloveli daleč po svetu. Najbolj so bili znani njihovi »rančoši«, visoki čevlji na vezalke. »Teh čevljev je bilo res veliko izdelanih, pa tudi bebice. Kar nekaj delavnic se je specializirano ukvarjalo z izdelovanjem teh otroških čevljev,« pravi dr. Bojan Knific, višji kustos v Tržiškem muzeju.

 

Tržiški muzej je maja letos prejel Valvazorjevo nagrado Slovenskega muzejskega društva za stalno razstavo tržiških obrti: Tržiški šuštarji, Usnje vseh barv, Klobčič in nit, stari modni hit, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali tudi na Šuštarsko nedeljo.

 

Tržič kljub propadu Peka, ostaja kraj z najbogatejšo čevljarsko tradicijo, ki se kaže v prostoru, še bolj pa v ljudeh. Dediščina med Tržičani še živi, želimo pa si, da bi jo začutili tudi obiskovalci od drugod – prav zato poudarjamo pomen čevljarstva, kajti čevlje nosimo vsi. Če bomo v prihodnje znali spoštovati lastno, se nam ne bo treba bati za obstoj slovenskih čevljarjev, ki obutev še izdelujejo. A lastno tradicijo moramo najprej spoznati, šle potem jo bomo lahko spoštovali in cenili.

 

  

Več informacij:

Marjana Zupan

031/669-245

info@sustarska-nedelja.si

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi