Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
7°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Revija pevskih zborov občine Naklo 2024

Na lepo obiskani reviji pevskih zborov občine Naklo, Podbrezje 2024, se je predstavilo šest trenutno delujočih zborov naše občine. Bili so stičišče zvokov, energije in volje. Lahko rečemo, da smo bogato zajeli iz glasbene zakladnice in se prepustili glasovom, ki so najbolj celovit instrument. Premogli so jih pevci s svojimi umetniškimi vodji in dokazali, da šele pevec naredi pesem in od njega je odvisna njena lepota, njen izraz in sijaj.

Le na daljavo sta bila z nami g. župan Ivan Meglič in podžupan Primož Povše, ki sta zborom zaželela prijetno druženje in čim boljši nastop. Da je revija izzvenela v res prijetnem vzdušju s tako raznolikimi zbori, je potrdila tudi predsednica Komisije za kulturo občine Naklo Karmen Šivic, ki tudi sama že 25 let poje v zboru ljudskih pevk z imenom Dečve in jih krasi zlato državno priznanje. Pred njenim nagovorom je predsednica KD Tabor Daca Perne v svojem pozdravnem govoru poudarila, da je zborovsko petje več kot le kulturna dejavnost, saj ima globlje učinke na posameznike in družbo. Naši pevci to dobro vejo in tudi to, da je biti pevec v zboru poslanstvo ko ob enem čutijo hvaležnost za dar glasu s katerim pevci skupaj ustvarijo melodijo, ki odraža harmonijo vesolja. Prav zato dvig čustvene inteligence najmočneje spodbuja prav glasba, znotraj nje, pa človeški glas, ki nas radosti, sprošča in osrečuje. Človeku sta glasba in petje hrana za dušo. Obilico te hrane so nam ponudilo zbori, ki sta jih z besedo povezovala Milena in Janko Jeglič, pesmi same pa so ponesle in povezale tudi nas poslušalce.

Nastopili so :

  1. Župnijski zborček z Umetniškima vodjama: Klaro Bodlaj in Nino Koplan
  2. Mladi pevci folklorne skupine PODKUCA z umetniško vodjo Lauro Falle
  3. Naklanske ROPOTULE z umetniško vodjo Lauro Falle
  4. Pevke in pevci FS DU Naklo z umetniški vodjo Zdravka Klančnik
  5. Moški pevski zbor KUD Triglav Duplje z umetniškim vodjem Dejanom Herakovićem
  6. Ženski pevski zbor DUPLJANKE z umetniško vodjo Katjo Klančnik Jelenc.


Slišali smo kar 17 pesmi, od tega le štiri niso bile iz nabora narodnih ali ljudskih. Izvedeli smo, da so se slovenske ljudske pesmi razvijale iz preprostih ljudskih napevov, ki so se s časom nadgrajevali, spreminjali in nato oblikovali, še bolj pa povečali s selitvami ljudi ob raznih skupnih kmečkih delih, kot so mlačva, oranje, trgatev, ličkanje. Še mnogo drugega v zvezi z glasbo in petjem sta nam iz scenarija, ki ga je pripravila Daca, brala Milena In Janko. Iz predstavitev zborov smo izvedeli, da so najmlajši zborčki stari le dve leti ali manj, najstarejši zbor pa se ponaša celo z dolžino 90 let in več, kar pomeni da so najstarejši stalno delujoči slovenski zbor.

Tako pestra druščina glasov je ogrela dlani poslušalcev in množila nasmehe na obrazih. Mi pa smo zbore in predvsem njihove zborovodje nagradili s priznanjem, šopkom in malo Podbreško potico, ki jih je spekla Marija Štaut, podeljevali pa Karmen Šivic in Daca Perne, ki je vabila, priznanja in koncertne liste tudi oblikovala.

Za pogostitev je skrbela Katarina Pirih, s pomočnicami. Potici sta pekli Mari Gortnar in Dana Šemrov. Kanapeje in jabolčni zavitek smo naročili pri Tišlarjevih, šopke pa v cvetličarni Cvet Kokrica. Tonski mojster je bil David Podobnik. Mucke za najmlajše pevce je spletla Anica Perne, plakate za občinske table pa kot vedno pripravila Lucija Šprajc. Zato vsem in vsakemu posebej iskrena hvala za del ali delček, ki ga je prispeval, da je dogodek uspel.

Še pred slovesom, po enournem druženju so člani najstarejšega zbora z zborovodjo zapeli še dve pesmi in tudi ostali so dodali svoj glas. Za drugo leto pa smo, kar po športno, štafeto predali članom KUD Triglav Duplje, saj je to prireditev, ki kroži po treh lokacijah občine Naklo.


(vir: Facebook - Kulturno društvo TABOR Podbrezje)

Oglejte si tudi