Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

NPA "VarnoZMotorjem"

V ponedeljek, 29. junija 2020, se prične pod okriljem Agencije za varnost prometa Republike Slovenije (AVP) in v sodelovanju s Policijo nacionalna preventivna akcija (NPA) za večjo varnost motoristov, ki bo v času akcije izvajala poostren nadzor. Akcija bo trajala do 12. julija 2020.
Namen akcije je pozvati motoriste in mopediste k odgovorni in preudarni vožnji ter samozaščitnemu vedenju v prometu in jih opozoriti, naj ne precenjujejo svojih motorističnih izkušenj in ne podcenjujejo razmer na vozišču. Ostale voznike motornih vozil pa AVP in Policija pozivata k dodatni previdnosti in pozornosti na cesti, saj so motoristi, še posebej ob lepem vremenu, pogostejši udeleženci v prometu. Pozivi k odgovorni in strpni udeležbi v prometu so namenjeni tudi vsem ostalim udeležencem na naših cestah, saj je v prihodnjih mesecih, zaradi poletnih počitnic in dopustov,  pričakovati gostejši promet.

 

Motorist mora biti vsak trenutek pozoren na več stvari sočasno. Vožnja motorja zahteva poleg poznavanja motorja in upoštevanja pravil (CPP) še zelo dobro psihofizično pripravljenost. Ob ugodnih razmerah na cesti naj motoristi ne pozabijo, da sončno in suho vreme lahko prekinejo poletne nevihte ali celo neurja s točo, ki vozne razmere lahko v hipu spremenijo. Visoke temperature v poletnih mesecih pa vplivajo na zbranost in stopnjo utrujenosti pri vožnji motorja. Ostale voznike želijo spomniti, da je potrebna dodatna pazljivost in pozornejše spremljanje prometa, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega le 30 metrov.

Za svojo varnost največ lahko naredijo vozniki enoslednih vozil sami. Preden se odpravijo na pot, naj se prepričajo, da je motor tehnično brezhiben. Nujno je, da za svojo varnost poskrbijo z uporabo dobre zaščitne opreme, v katero sodijo zaščitna čelada, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice. Najbolje je, da je oprema v živahnih ter opaznih barvah z odsevnimi elementi, da jih lahko drugi udeleženci lažje in hitreje opazijo. Motoristi naj imajo med vožnjo tudi vedno prižgane luči. Tveganja glede vožnje pod vplivom alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih substanc so zelo visoka, zato je nujno, da na motor ali moped sedejo trezni.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU ! 

Oglejte si tudi