Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

"Simon Jenko" v soboto četrta in zadnja letošnja premiera

S sobotno uprizoritvijo Simona Jenka, prvega slovenskega hipija, v radovljiški Kavarni Vidic sta Boštjan Soklič (Tantadruj) in Andrej Kokot (Prava beseda, društvo za kulturo jezika) zaključila letošnji niz prvih uprizoritev. Ni ravno običajno, da se premiere predstav izvajajo poleti, ampak v Zaigrajmo pesnike ni šlo za gledališke predstave. Prej za uprizoritve slovenske poezije na drugačen, izviren način.
Tudi sobotni dogodek s Simonom Jenkom ni odstopal od zastavljenih standardov. Predstavitev je bila temeljita in poglobljena, povezave pesnikovega dela z možnimi razlagami sodobnega družbenega stanja in stanja v slovenski kulturi so se kar same od sebe razraščale skozi dogodek in dokazov, da je bil Jenko res prvi slovenski hipi sta nanizala obilo. No, ugotovila sta tudi, da je bil tudi prvi plodoviti pisec besedil komercialne glasbe. Konec koncev je preko osemdeset njegovih del doživelo glasbeno opremljanje.

 

Boštjan Soklič in Andrej Kokot sta svoje povezovanje začela pred skoraj tremi leti, ko sta začela razvijati idejo o tem, kako bi lahko slovenske klasične pesnike predstavila na izviren in dopadljiv način. Konec lanskega leta je njuno snovanje začelo dobivati podobo. Razvila sta okvir Zaigrajmo pesnike, v katerega sta nanizala štiri klasične slovenske pesnike, modernista Ketteja in Murna, romantika Prešerna in v poeziki poznoromantika v prozi pa glasnika realizma Simona Jenka, vmes pa je še Andrej Kokot predstavil svojo protestno pesem, ki značilno predstavlja del tako imenovane kantavtorske glasbe na slovenskem.

 

Predstavitev slovenskih klasičnih pesnikov sta se lotila na izviren način: Dragotina Ketteja in Josipa Murna Aleksandrova pod naslovom Moderna po moderno, Franceta Prešerna pod naslovom Prešerno s Prešernom

Simona Jenka kot prvega slovenskega hipija in Andreja Kokota z Andrejevo protestno pesmijo.

 

Krog premier je torej sklenjen. Te sta podprla Občina Radovljica in Kavarna Vidic. Boštjan in Andrej pričakujeta, da bo ponovitve dogodka podprl niz obiskovalcev po domovini in tujini, povsod koder je slovenski živelj.

 

Vsekakor sta dokazala, da so njune predstave primerne tudi za dopolnitev izobraževalnega procesa predvsem na srednjih šolah, saj dokazujeta, da poezija ni domena nekaj "utrgancev", ki jih nihče ne razume, ampak je del resničnega vsakdanjega življenja. Mladi prihajajočih generacij bodo to z lahkoto spoznali ako še niso.

 

Predstave so nastale v produkciji Društva prava beseda.

Oglejte si tudi