Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, SevnicaObčine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, ŽetaleObčine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, VrhnikaObčine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, PostojnaObčine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, VipavaObčine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, VeržejObčine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, ŽužemberkObčine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, SežanaObčine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob SaviObčine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, ŽalecObčine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, VuzenicaObčine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica
Mojaobčina.si
/var/www/mojaobcina.si/httpdocs/img/index/final_imgs/statisticne_regije_slovenije.svg
Oceni objavo

Družinski izlet: V Radovljico z vlakom!

Primerno za: Vse
Kontakt: info@radolca.si, +386 (0)4 531 51 12

Radovljica se je s ponudbo v starem mestnem jedru in s tematskimi potmi priljubila tudi družinam. Če vas k nam pripelje vlak, bo otroško doživetje še polnejše!


Veliko razlogov je, zakaj je Radovljica odlična destinacija za vse, ki radi potujejo z vlakom, tudi za družine. Naj bo to izlet s starši ali z dedki in babicami, z vlakom je potovanje za vse manj stresno, pa še okolju prijaznejše. Zbrali smo 7 razlogov in izletniških idej, ki vas bodo prepričale, da za vaš naslednji družinski izlet morate izbrati Radovljico.

 

  1. LOKACIJA ŽELEZNIŠKEGA POSTAJALIŠČA RADOVLJICA

Prvi razlog, zakaj se v Radovljico odpraviti z vlakom je nedvomno lokacija železniškega postajališča. Postajališče v Radovljici je bilo z obnovo železniške proge v celoti obnovljeno in je postalo mnogo prijaznejše za vse generacije. S postajališča je do slikovitega Linhartovega trga le nekaj minut hoje (ali vožnje s kolesom) navkreber. Radovljiška železniška postaja je umeščena tako, da boste na najbližji tematski poti, ki vodi v naravo, z otroki v pičlih 10 minutah hoje.

 

2. OTROKOM PRIJAZNA PONUDBA MESTA

Slikovito staro mestno jedro Radovljice z ohranjenimi stavbami, muzeji ter butičnimi trgovinicami je od železniške postaje oddaljeno le nekaj minut hoje. Linhartov trg z okolico nudi celotno podporo in ponudbo obiskovalcu. Predlagamo, da najprej zavijete v TIC Radovljica, kjer vas bomo oskrbeli s potrebnimi informacijami in zemljevidi (v kolikor pokažete vozovnico za vlak, vam zemljevid tematskih pohodnih poti podarimo!).

V TIC Radovljica lahko dobite tudi knjižico za igrivo doživetje S čebelico po Radovljici (toplo priporočamo za predšolske otroke in otroke prve triade osnovne šole). V mestu bodo otroci navdušeni tudi nad doživetjem v Lekarniškem in alkimističnem muzeju, kjer bodo z uspešno opravljenimi nalogami prejeli Diplomo iz magije in alkimije, v Čebelarskem muzeju pa je na ogled nova razstava z interaktivnimi točkami. Sicer pa se na sprehod po mestnih zanimivostih lahko odpravite tudi s poganjalci ali vozički.

 

3. ODLIČNA KULINARIČNA PONUDBA


Obisk Radovljice ni pravi brez vsaj enega kulinaričnega postanka, pa naj bo to sladka malenkost ali celotno kosilo. Posladkajte se v kateri od slaščičarn, ki jih najdete tako na srednjeveškem trgu kot v njegovi okolici. Prišepnili so nam, da bo vrata v Radovljici v oktobru odprla tudi prav posebna čokoladnica.

Vzemite si čas za kosilo v eni od dobrih radovljiških gostiln. Kulinarične dobrote Okusov Radol'ce ter ostalih gostiln v mestu vam bodo še posebej teknile po raziskovanju mesta ali aktivnostih v naravi.

 

4. Z VLAKOM V NARAVO

Že pogled z vlaka tik pred postajališčem vas bo prepričal, da ste se pripeljali v naravo. Zato izkoristite lep dan in se podajte v bližnje gozdove, na polja in travnike ali pa osvojite katero od razglednih točk v bližini. Že pred časom smo predstavili ideje za pohodniške počitnice z otroki v Radovljici, tu pa izpostavljamo dve poti, ki sta dospotni iz radovljiške železniške postaje:

  • Naravoslovna učna pot Pusti grad: pot vas iz mestnega jedra Radovljice vodi k reki Savi ter k razglednim ruševinam Pustega gradu.
  • Po Poti ob Savi do Šobčevega bajerja: z železniške postaje Radovljica se spustite k reki Savi ter ob njenem toku hodite vse do čudovitega kampa Šobec, kjer lahko uživate v naravi in kulinariki, otroci pa na igralih.

 

5. ZAPELJITE SE S KOLESI NA BLED

Družine, ki imate rade kolesarjenje, se z radovljiške ali leške železniške postaje lahko podate na družinski kolesarski krog. Na Radovljiškem družinskem krogu bo mnogo priložnosti tudi za druge otrokom prijazne aktivnosti na poti.

S kolesi se lahko odpravite iz Radovljice tudi na Bled. Tja vas vodita kolesarska steza ob glavni cesti Lesce-Bled. Starejši otroci pa bodo uživali v izzivu turno-kolesarskega kroga Ob reki Savi na Bled

Če se v Radovljico odpravljate s kolesi, bodite v voznem redu pozorni na ikono kolesa. Ta namreč označuje vse tiste vlake, ki imajo priklopljen poseben vagon za prevoz koles.

 

6. PRISTNO PODEŽELJE

Železniško postajališče v Radovljici seveda ni edina možnost, ko pripotujete v Radol'co z vlakom. Tu so tudi postajališča Podnart, Otoče in Globoko ter mednarodna železniška postaja Lesce–Bled. Zato ne bo odveč, če naštejemo še nekaj predlogov in idej za odlične družinske aktivnosti v naravi ob uporabi vlaka kot glavnega prevoznega sredstva:

  • Iz Podnarta ali Otoč na razgledni Stovc in po robu Dobrav
  • Iz Lesc na Bled ali na Šobec, peš ali s kolesi
  • Z železniške postaje Lesce na opazovanje letal na leškem letališču, peš ali s kolesom
  • Iz Lesc ali Radovljice peš na Talež

 

7. Z VLAKOM NA POČITNICE

 

Zakaj pa ne? Odpravite se skupaj z otroki na počitnice z vlakom in podoživite čase, ko ste morda kot študent tudi sami z nahrbtnikom potovali po Evropi. Bogata izbira nastanitev v bližini železniške postaje v Radovljici in v Lescah je razlog, da boste brez težav prepešačili od postaje do vaše izbrane nastanitve, otroci pa bodo doživeli povsem novo izkušnjo popotovanja. Tako boste enostaven izlet po Sloveniji spremenili v pravo popotniško doživetje.

 

Oglejte si tudi