Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
9°C
JUTRI
18°C
1°C
PRAVA BESEDA, DRUŠTVO ZA KULTURO JEZIKA
Deli
Kultura

PRAVA BESEDA, DRUŠTVO ZA KULTURO JEZIKA

Predstavitev

Prava beseda, društvo za kulturo jezikaV letu 2014 smo ustanovili društvo za kulturo jezika, ker ugotavljamo, da je slovenski jezik vse bolj podvržen trenutnemu navdihu občasnih kulturnih ministrov. In ulici. Predvsem elektronski ulici. Celo poklici, ki so še donedavnega veljali kot braniki slovenske govorjene besede so podlegli »trgu«, strahovom o »recesiji« in kroničnemu zmanjševanju stroškov.

Že več let je tega, kar je eden največjih spletnih informativnih portalov v Sloveniji (24ur.com) »ukinil« lektorsko službo. Niste opazil? Od novega leta sem lahko tvorci njihovih vsebin nemoteno počnejo vsebinske in slovnične neumnosti, ne da bi jih kdo zavoljo tega po prstih.

Tudi silna množica radijskih programov ima »fuuuul osebkov«, ki pred mikrofonom (celo za honorar!) uganjajo jezikovne salte, ki bi morda sodile v kakšen slab humorističen program s podloženim prej posnetim smehom. Za novorekom »lajkanja«, »itak-anja« in podobnimi neumnostmi pa se po navadi skriva pomanjkanje strokovnega znanja, vsekakor pa se vidno razkriva nezadosten besedni zaklad, ki si ga ob prebiranju sms-jev ali tweetov ne da žal ne moreš kdove kako razširiti. O kronično napačni rabi sklonov in predlogov pa zaenkrat ne bi tratili črnila.

 

Prav zato je v letu 2015 v našem društvu nastala serija predstav (Trilogija štirih pesnikov) Zaigrajmo pesnike, kjer dokažemo, da slovenska klasična poezija ni "za žile rezat" in je brezčasna še kako uporabna v današnjem času. 

Istega leta smo krenili z Gverilsko čitalnico. V letu 2017 so na pot krenili naši Jahači revolucije, vmes pa se vedno najde čas za sodelovanje na javnih prireditvah, kjer z zgledom prikazujemo pravilno in kakovostno rabo slovenskega jezika.

Konec koncev gre samo za jezik, ta steber narodove samobitnosti. Če ne bo slovenskega jezika, tudi Slovencev ne bo. Skozi narodovo zgodovino večino časa nismo imeli svoje države, kulturo smo ohranili. Zdaj državo imamo, kulturi in jeziku pa presneto slabo kaže.

 

Kontakt:

Prava beseda, društvo za kulturo jezika

gsm: 041/675-485
eml: prava.beseda.radovljica@gmail.com

splet: https://zaigrajmopesnike.wordpress.com/

Zadnje vsebine