Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Prostorski načrt za Jelovico

Preddvorski Občinski svet je septembra v drugi obravnavi sprejel Občinski podrobni prostorski načrt - OPPN za področje Jelovice, v katerem je predvideno, da se na območju nekdanje »žage« zgradi stanovanjski kompleks, ki bi lahko tvoril novo jedro kraja, sama proizvodnja pa se preseli na skrajni južni del. Na severu načrtujejo gradnjo treh večstanovanjskih stavb, v katerih bo prostor tudi za družbene dejavnosti, če bo potreba lahko tudi za 2 do 4 enote vrtca (s koncesijo ali dislocirane enote obstoječega); v srednjem delu naj bi postavili dvostanovanjske hiše, južno pa individualne. V Jelovici načrtujejo, da bi bili ti objekti njihove proizvodnje in zgrajeni na način trajnostne gradnje, v naselju pa naj bi bilo dovolj parkirnih in tudi zelenih površin.

Ob načrtih tako obsežne stanovanjske gradnje, ki predvideva kar 150 stanovanjskih enot, so svetniki izrazili skrb: povečano število prebivalcev bo še okrepilo prostorsko stisko v vrtcu in šoli, težko bo zagotoviti tudi zdravstveno oskrbo. Predlagali so, naj se pripravi demografska študija in oceni vplive, ki jih bo gradnja prinesla. Odgovorni pri pripravi načrtov so pojasnili, da bo realizacija potekala po fazah, najprej bodo preselili proizvodnjo, stanovanjski del pa tudi ne bo v celoti zgrajen naenkrat, zatorej posledice ne bodo nenadne.  

Postopek priprave OPPN za območje Jelovice je sicer trajal kar 10 let. Kot je na občinski seji pojasnil direktor Jelovice Gregor Benčina, so zaradi denacionalizacije pred dobrim desetletjem ostali brez dela zemljišča; da bi podjetje lahko ohranili in razvijali naprej, so kupili druga stavbna zemljišča, ki obsegajo tudi območje nogometnega igrišča, katero je še vedno v uporabi, ter začeli pridobivati dokumentacijo. Hkrati se je obrat iz propadajočega lesnega podjetja v teh letih razvil v uspešno, energetsko samozadostno in okoljsko prijazno podjetje za proizvodnjo nizko energijskih hiš.

P.L.Premru

Oglejte si tudi