Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Pohod po Napoleonovi poti

V torek, 20. 02. 2024 smo se pohodniki DU Preddvor odpravili na pohod po Napoleonovi poti, ki je priljubljena izletniška točka za staro in mlado. Prehodili smo zanimivo in nezahtevno 8 km dolgo krožno pešpot nad Trstom.

Prvi postanek je bil ob lepem in visokem Marijinem svetišču na Vejni. Zaradi njegove trikotne oblike, ga domačini kličejo kar »sirček«. Od tu seže pogled na Trst, Jadransko morje in vse do Istre.

Spomladansko sonce je bilo že visoko na nebu, ko smo prispeli do obeliska, kjer se dejansko prične Napoleonova pešpot. To pot naj bi odprle Napoleonove čete leta 1797, ko so dosegle Trst. Od tu smo hodili po široki, najprej kamniti in kasneje  po asfaltni poti. Ob asfaltnem delu poti je naravna stena, ki privablja številne plezalce. Na koncu naravne stene smo zavili desno v hrib, na katerem je razgledni stolp. Iz stolpa se je videl celoten Tržaški zaliv s Trstom, morje in grad Miramar.

Na tej poti smo se naužili svežega zraka, vonja morja, zelenih borovcev, pridobili zadostno količino vitamina "D" in čudovitih razgledov.

Hvala vodniku Janezu za odlično izbiro pohoda.

 

Zapisal: Marko Govekar

Fotografije: Marko Govekar in Franci Šenk

Oglejte si tudi