Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Srečanje prostovoljcev

V sredo, 8. januarja so se v kulturnem domu v Preddvoru na povabilo župana Roka Robleka zbrali predstavniki društev in organizacij ter posamezniki, ki v občini Preddvor delujejo kot prostovoljci. Namen srečanja je bilo druženje in medsebojno spoznavanje ljudi, ki delujejo na različnih področjih, pa tudi županova zahvala za njihovo delo, s katerim prispevajo k boljšemu in lepšemu življenju v naši občini. Ob tej priložnosti sta župan in  poslanka državnega zbora Mateja Udovč Janezu Planincu izročila priznanje Častni vodnik Planinske zveze Slovenije, katerega je prejel za svoje življenjsko delo na področju vodništva.

 »Pomen prostovoljstva se ne kaže le ob naravnih katastrofah in kriznih situacijah, je del našega vsakdana. Različne strukture ljudi opravljajo prostovoljne dejavnosti, od mladih, kot so skavti, do najstarejših v društvu upokojencev. Naša vizija je, da bo Preddvor postal mladim in starejšim prijazna občina, ki bo hkrati dajala aktivnim, torej tistim vmes, možnost izpolnitve, udejstvovanja v domačem kraju, da bi se vsi počutili domače. Kaj naredi domačnost, kaj naredi družbo? Steber družbe ni oseba, ampak Človek, v pravem pomenu besede, z veliko začetnico, s pristnimi medčloveškimi odnosi. Stisk roke, objem, dobro delo. To gradi skupnost in naše medosebne odnose, to polni vse vas. Vi ustvarjate družbo in prostor, v katerem je lepo živeti. Ste enkratni, unikatni, neponovljivi in v imenu občanov in občank se vam zahvaljujem za vaše delo,« je zbrane nagovoril župan. Nato je besedo predal poslanki Državnega zbora Mateji Udovč, ki v naši občini že 15 let deluje kot prostovoljka - je namreč planinska vodnica v  preddvorskem planinskem društvu. »Prostovoljstvo ni pogodba, podpisana na papirju, prostovoljstvo je v naših srcih. Biti prostovoljec je način življenja. Življenja, ki nas dopolnjuje, osrečuje in bogati. Delati nekaj dobrega za družbo, v kateri živimo, je največ kar lahko naredimo zase in za sočloveka. Tega nam ne more nadomestiti nobeno denarno sredstvo,« je dejala.  Prebrala je utemeljitev Planinske zveze Slovenije, katera je prepoznala veličino dela Janeza Planinca na področju vodništva, vzgoje mladih planincev, povezovanja generacij in varne hoje ter ga za življenjsko delo nagradila z nazivom Častni vodnik Planinske zveze Slovenije. »Biti planinski vodnik v planinskem društvu je prostovoljno delo, ne le delo na dan pohoda, pomeni tudi ogledno turo in veliko časa. To je način življenja, ki nas bogati,« je poudarila, s čimer se strinja tudi prejemnik priznanja.

Prvo letno srečanje preddvorskih prostovoljcev so – kot je bil prvotni tudi namen – sklenili s sproščenim druženjem in pogostitvijo. 

Petra Lombar Premru

 

Oglejte si tudi