Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Družabno srečanje DU Bilje ob mednarodnem dnevu starejših

Konec oktobra smo v Društvu upokojencev Bilje pripravili srečanje članov in članic našega društva. S tem smo želeli počastiti mednarodni dan starejših. Generalna skupščina Združenih narodov je namreč leta 1990 razglasila prvi oktober za mednarodni dan starejših.

Srečanja so se poleg članic in članov DU Bilje udeležili tudi župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, predstavnice sveta Krajevne skupnosti Bilje Melita Bubek, Tatjana Matko Bratkovič in gospa Kostanca Sitar.  

S pestrim in prijetnim kulturnim programom so nas presenetili Vokalna skupina Glas pod vodstvom Ingrid Praznik, harmonikaša Anika in Timotej Vončina ter skečarka Damjana Furlan.

Osebna zahvala in čestitke so bile posvečene Ivanu Orlu – Vankotu, prejemniku priznanja Občine Miren - Kostanjevica za dolgoletno skrb in bogatitev krajevnega utripa s športnimi vsebinami.

Živimo v času mnogih sprememb, spreminja se celotna družba, spreminjamo se posamezniki. Tudi mi starejši smo drugačni, kot so bili nekoč. Želimo izboljšati naše življenje, želimo življenje obarvati z mladostno svežino.

Zavedamo se, da starost ni zgolj obdobje bolezni in drugih težav, saj je v tem obdobju kakovost življenja lahko povsem enakovredna življenju v drugih obdobjih. Čeprav občutimo pomanjkanje telesnih moči, pa tudi ljubo zdravje nam lahko ponagaja, sta nam obenem darovana umirjenost in zadovoljstvo z vsem doseženim, zadovoljstvo z majhnimi stvarmi, drobnimi pozornostmi, prijaznimi trenutki.

Vsakdo med nami zmore doseči visoko starost. Ljudje želimo doživljati starost v dobrem fizičnem in psihičnem stanju, ob ustreznih materialnih pogojih. Da bi to dosegli, nista dovolj osebni prispevek in osebna odgovornost posameznika, ampak je to odvisno predvsem od pogojev, ki jih ustvarja celotna družba.

Nove generacije upokojencev prinašajo nove potrebe in pričakovanja, pa tudi sodobnejše izzive in ideje. V vodstvu društva se zavedamo pomena družabnosti, športa, kulture in drugih zanimivih dejavnosti. S svojim aktivnim delovanjem želimo prikazati starost ne le kot oviro v življenju, temveč kot svetel prehod v novo, prav tako lepo življenjsko obdobje. Zato so naši glavni cilji zadovoljevati interese, želje in potrebe upokojencev, spodbujati druženje in različne oblike društvenih aktivnosti ter čim več prispevati k razvoju družbe.

Vloga starejših v družbi je pomembna, saj smo upokojenci bogati z izkušnjami, idejami, pogumom, spomini, ki jih lahko posredujemo mlajšim generacijam. Vseživljenjsko učenje, aktivna starost, medgeneracijsko sodelovanje oblikujejo poti do enakovrednega vključevanja v našo družbo.

V prijetnem pogovoru, spremljanju bogatega programa in z zamislimi o bodočih dejavnostih smo preživeli večer, ki je na svojstven način obogatil vsakega od nas. 

Naj bodo spomini nanj vedno svetlo obarvani.

 

Tatjana Klančič, predsednica Društva upokojencev Bilje

Foto: Pavla Kovač

 

Oglejte si tudi