Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Sprejet nov sklep glede komunalnega prispevka starih objektov

Urejanje dokumentacije za stare objekte, ki jih je potrebno legalizirati in s tem povezani komunalni prispevki, so v zadnjem obdobju dokaj pogosta tema na rednih občinskih sejah. Na zadnji seji, ki je bila 19. novembra v športni dvorani osnovne šole Horjul, je občinski svet sprejel spremembo odloka, ki natančno opredeljuje višine komunalnih prispevkov glede na predelave objektov od 1. 1. 1998 do danes.

A naj na kratko spomnimo, za kaj pravzaprav gre: Občinski svet Občine Horjul je na 10. seji 3. 3. 2020 sprejel Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Horjul (Uradni list RS, št. 33/20). V postopkih izdajanja odločb o odmeri komunalnega prispevka se je izkazala dilema pri upoštevanju zmanjšane prispevne stopnje zavezanca za objekte, ki so bili zgrajeni pred 1. 1. 1998 in so bili po tem datumu dozidani, nadzidani ali kako drugače konstrukcijsko spremenjeni. Zaradi tega se je namreč spremenil tlorisni ali višinski gabarit objekta, kar pomeni, da objekt ni več enak, kot je bil pred letom 1998.

Občinska uprava je prejela kar nekaj pritožb, saj so se zavezanci spraševali, zakaj se zmanjšana prispevna stopnja ne upošteva tudi za objekte, ki so sicer bili zgrajeni že pred 1. 1. 1998, vendar pa so bili kasneje minimalno spremenjeni (na primer: frčade, nadstreški, sprememba oken, dozidava ipd.). Iz tega naslova so v občinski upravi pripravili predlog spremembe odloka v 9. členu, ki je bil tudi sprejet na zadnji seji 19.11. 2020. V njem je sedaj predpisano, da se za del objekta, ki je zgrajen pred letom 1998 upošteva 50 odstotno prispevno stopnja zavezanca, za dodatno pridobljeno bruto površino, ki je bila zgrajena po tem datumu, pa se upošteva 100 odstotno prispevno stopnjo zavezanca. V projektni dokumentaciji za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja je zato potrebno natančno opredeliti omenjene dozidave ali predelave, tako v tekstualnem opisu kot tudi v grafičnih prikazih.

 

Peter Kavčič: Foto: občinski arhiv

Oglejte si tudi