Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Odprti dan v PGD Podolnica

Kako ukrepati, ko zagori ali ko se zgodi elementarna nesreča, morda prometna nezgoda ali preprosto, ko se človeku v vaši bližini ustavi srce? Bi znali pravilno posredovati? Zato vsako leto po Sloveniji potekajo različne delavnice in dejavnosti, ki nas opremljajo z znanjem. Kajti le to je tisto, kar bo dejansko v trenutku, ko je treba posredovati, tudi učinkovalo.
Dan odprtih vrat se je letos odvijal 24. oktobra dopoldne v okviru meseca požarne varnosti. Tokrat so občane Horjula izobraževali in predstavljali PGD Podolnica, ki so dogodek tudi organizirali pred svojim gasilskim domom.  

Gotovo med najpomembnejše prikaze pravilnega gašenja sodi prikaz pravilnega in nepravilnega gašenja pri primeru pregretega olja v ponvi. Se strinjate, da je to situacija, ki se lahko pripeti v gospodinjstvu vam ali vašim otrokom? Dovolj je trenutek nepozornosti, morda vas zmoti telefon, ponev ali posoda z oljem pa ostane na štedilniku brez nadzora. Ko se vrnete, pa vse skupaj že gori! Da ne pride do katastrofe, je bil prikazan pravilen ukrep gašenja  pokrivanje s pokrovko ali mokro krpo in nepravilno gašenje z vodo, ki privede do zelo nevarne maščobne eksplozije.

Gasilci so obiskovalcem pokazali tudi pravilni postopek uporabe najpogostejšega gasilnega aparata, in sicer je šlo za gašenje začetnega požara z gasilnim aparatom na prah. Namen je bil, da se vsi obiskovalci preizkusijo v gašenju s takšnim gasilnim aparatom. To je doživelo zelo dober odziv, saj so gasile vse generacije. Pod nadzorom gasilcev so se z rokovanjem aparata preizkusili celo otroci.

Nekaj posebnega je bil tudi prikaz zadimljenega prostora v dvorani gasilskega doma. Namen je bilo prikazati, kako se v slabi vidljivosti orientirati, iskati ponesrečence ali poiskati izhod iz prostora. Obiskovalci so se lahko z vodenim ogledom gasilskih vozil in opreme spoznali z vsem, kar gasilci pri svojem delu uporabljajo, da pridejo čim prej do mesta nesreče in da lahko posredujejo ter rešujejo življenja in premoženje.

Veste, kje se nahaja najbližji defibrilator, če bi človek blizu vas doživel zastoj srca? Veste, kako je treba izvajati masažo srca in umetno dihanje? Ker je to zelo pomembno in je celo naša dolžnost, da pomagamo, v takšnem primeru prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporaba AED ni nikoli odveč. Prikaz oživljanja oziroma simulacija je potekala na šolski lutki in s šolskim defibrilatorjem.

Gasilci so seveda poskrbeli tudi za najmlajše in poskrbeli za vožnjo z gasilskim vozilom GVGP-1, pripravili so jim tudi gasilski poligon, kjer so se otroci spoznavali z gasilsko opremo, za vrhunec zabave pa je poskrbel zip line, kjer so se otroci lahko spuščali z gasilskega doma po žici čez dvorišče.

Predsednica društva Špela Žvokelj je ob zaključku dneva odprtih vrat takole strnila svoje misli: 'Odziv publike je bil zelo dober, udeležba v precej velikem številu, kar nas je spodbudilo k temu, da bomo takšne dogodke še organizirali. Priznati moram, da so bili obiskovalci pripravljeni na sodelovanje in interakcijo, tako da so se z veseljem preizkusili v gašenju, v postopkih oživljanju in podobnih aktivnostih. Obiskovalci niso bili samo naši vaščani, prišlo je tudi nekaj vaščanov iz drugih vasi, kar nakazuje na to, da so tovrstni dogodki zanimivi in potrebni. Verjamem, da lahko na tak način posameznik utrjuje svoje laično znanje gašenja začetnih požarov in nudenja prve pomoči. Predvsem v tistih primerih, ko je treba ukrepati, doma, torej pri nezgodah, ki se lahko pripetijo v lastnem gospodinjstvu, je zelo pomembno znanje in pravilna reakcija.'

Med drugim je prav ozaveščanje in izobraževanje ena od pomembnih dejavnosti vseh prostovoljnih gasilskih društev v Sloveniji. Ob nezgodah ali naravnih nesrečah, požarih prav znanje lahko preprečuje gospodarsko škodo ali celo reši življenje. Zato vabljeni na naslednji dan odprtih vrat, bo poučno in zabavno. 

Besedilo: Peter Kavčič

Fotografije: arhiv PGD Podolnice

 

Oglejte si tudi