Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Za javne vodovodne sisteme je odgovorna občina

V občini Dobrova - Polhov Gradec je 84 % prebivalcev priklopljenih na javne vodovode. Celotno vodovodno omrežje je dolgo 150 kilometrov. V občini je 15 vodovodnih sistemov z 41 vodohrani in 31 vodovodnimi zajetji, ki so stari večinoma od 30 do 40 let. Kaj navedena dejstva lahko pomenijo in prinašajo, smo vprašali odgovornega, župana Franca Setnikarja, saj se tovrstna vprašanja zaradi težav, ki se na različnih območjih pojavljajo, včasih zastavljajo tudi vam, občani.

Za vodne vire proračunska sredstva

Župan Franc Setnikar pojasni: "Kljub temu da so vsi vodovodni sistemi v občini bili tudi v preteklosti dobro vzdrževani, so na marsikaterem delu vodovoda potrebna večja in manjša investicijsko-vzdrževalna dela, kajti po tolikih letih se neke stvari iztrošijo."  Kot eno večjih težav navede, da se v vseh teh letih niso zbirala nikakršna amortizacijska sredstva, ki bi bila namenjena za obnovo vseh teh sistemov, ampak je treba za rekonstrukcijska in druga dela na vodovodih, ki so nujna za nemoteno dobavo kakovostne pitne vode, zagotoviti proračunska sredstva.

Prioriteta je popis stanja

Za večino vodovodnih sistemov ni pripravljenih projektov, načrtov. V preteklosti so se namreč gradili brez potrebne dokumentacije, zato vodovodne sisteme vodijo s pomočjo spomina starejših, ki vedo, kje poteka trasa kakšnega sistema, kar je naslednja velika težava, s katero se bo treba soočiti. Županu se zdijo glavne prioritete na področju vodovodov prav priprava posnetkov vseh vodovodnih sistemov, popis stanja in priprava projektov, na osnovi katerih bodo v prihodnje lahko ukrepali. Ob tem še pojasni: "Treba je vedeti, da so se ti vodovodi nekoč gradili ob veliko manjši poselitvi, zato je bilo na sisteme priklopljenih manj prebivalcev. V tem trenutku pa je na marsikateri vodovodni sistem priklopljenih več prebivalcev, kot je za neko normalno dobavo vode zagotovljeno, zato se predvsem v poletnih mesecih pogosto pojavljajo težave." Župan se zaveda dejstva, da bo v prihodnosti treba sanirati vse vodne vire na podlagi opravljenih posnetkov in analiz. V zadnjih nekaj letih je občina pet vodnih virov že sanirala, in sicer Praproče, Hrastenice, Podreber, Dvor–Dolenja vas in Srednji Vrh–Rovt, v bodoče pa želi s takšno dinamiko nadaljevati. Globok trn bo ob tovrstnih ureditvah prav gotovo tudi neurejeno lastništvo javnih vodovodov, saj so se ti gradili na različne možne načine od samoprispevkov občanov do prispevkov prejšnje občine in seveda s pomočjo komunalnih prispevkov.

Za javne vodovode mora skrbeti režijski obrat ali javno podjetje

V občini Dobrova - Polhov Gradec za oskrbo s pitno vodo vse od leta 2011 skrbi režijski obrat, ki deluje kot notranja organizacijska enota znotraj občinske uprave. Nacionalna zakonodaja ali bolj natančno Zakon o gospodarskih javnih službah namreč pravi, da povsod, kjer je na sistem priklopljenih več kot 50 prebivalcev, gre za javni vodovod, ki pa mora biti nadzorovan oziroma voden s strani režijskega obrata ali javnega podjetja, katerega ustanovitelj je občina ali nekdo, ki mu je podeljena koncesija. Glede na to, da je na javni vodovod v občini priklopljenih kar 84 % občanov, je nujno potrebno, da za ta sistem skrbijo profesionalne službe z ustreznim kadrom in ne laiki. "V občini imamo režijski obrat in v njem so zaposleni za to usposobljeni ljudje z visokošolsko izobrazbo," zagotavlja župan in dodaja, "z režijskim obratom zagotavljamo, da bo delovanje vodovodov nemoteno in da bodo ljudje v vsakem trenutku, ko odprejo pipo, dobili zdravo, čisto, pitno vodo."

S kloriranjem odpravili neskladnosti na vodovodu Polhov Gradec

Oktobra so začeli dezinficirati vodo iz vodovoda Polhov Gradec s klorom. V tem sistemu je namreč prihajalo do neskladnosti, zato je bilo na podlagi pregledov vode, ki jih opravlja Nacionalni inštitut za zdravje, okolje in hrano, zahtevano, da občina oziroma režijski obrat to uporabi. V preteklih mesecih se je s strani prebivalcev, ki so priklopljeni na vodovod Polhov Gradec, pojavilo kar nekaj vprašanj, podobno je bilo izpostavljeno tudi na občinski seji, povzetek pa je bil že objavljen. Vprašanje, zakaj je kloriranje potrebno, smo ponovno zastavili županu: "Kloriranje je potrebno iz zdravstvenih razlogov. Je nujno, bomo pa poskrbeli, da bo tega klora čim manj. Če nam bo uspelo, da bo na teh območjih dlje časa voda skladna, bomo šli na minimum klora ali le na občasno kloriranje. Nujno je, da zagotovimo zdravo pitno vodo, ki je skladna z vsemi predpisi."

S prevezavo uredili razmere na vodovodu Brezje

Vselej pa se stvari tudi ne odvijejo tako, kot so bile začrtane. En primer je naselje Brezje pri Dobrovi. Tam so leta 2013 izvrtali vrtino, ki pa nikoli ni delovala, kot bi morala. Zato so lani naredili povezavo na sistem Dobrova. Setnikar pojasnjuje, da je bila pred časom to nemogoča zadeva, ki pa se je izkazala kot ustrezna in po njegovem mnenju tudi ena boljših variant: "Kajti treba je gledati, da bodo vodovodni sistemi smiselno povezani in bo tudi delovanje in upravljanje ustrezalo neki primerni ceni."

Lahko pričakujemo podražitev?

Ob večkratni navedbi potreb po nujnih delih, sanacijah, rekonstrukcijah vodovodnih sistemov in posledično finančnih vložkih, se bo finančnim posledicam tudi na strani občanov težko izogniti. Žalostno je, da tudi za ta namen ne moremo pridobiti evropskih sredstev, saj je pogoj za pridobitev kohezijskih sredstev za rekonstrukcijo vodovodov 10.000 prebivalcev. V občini Dobova - Polhov Gradec niti skupno število prebivalcev ni tolikšno, kaj šele, da bi bili vsi priklopljeni na isti sistem. Župan Franc Setnikar ob tem pravi: "Glede na razvejanost občine in njeno konfiguracijo je ideja o zmanjšanju sistemov nemogoča, saj so razdalje med posameznimi sistemi prevelike. Zato je treba delati na izpopolnjevanju in obnovah obstoječih sistemov. V letih, odkar deluje režijski obrat, je bilo veliko narejenega, pa naj si bo sanacija sistemov ali pa postavitev mehanske filtracije vode in UV-dezinfekcije, ki je bila narejena na vodovodnih sistemih Butajnova in Kurja vas, v bodoče se načrtuje tudi na sistemih Šentjošt in Polhov Gradec. Z deli je treba nadaljevati, da se vsem prebivalcem naše občine zagotovi najbolj kakovostno pitno vodo."

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi