Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

V Polhovem Gradcu v novem šolskem letu en oddelek vrtca manj

Statistika govori, da vpis otrok v vrtce na območju občine Dobrova - Polhov Gradec iz leta v leto pada. Posledica tega je tudi ukinitev enega oddelka vrtca v Polhovem Gradcu, ki pa ni prizadel nikogar – tam so bili namreč prav vsi otroci sprejeti

 Javni razpis za vpis otrok za šolsko leto 2019/20 v vrtcih Občine Dobrova – Polhov Gradec je potekal od 14. do 29. marca 2019. Na dan 1. 4. 2019 so vrtci v občini prejeli 81 vseh vlog, ki so občani naše občine, kar jasno nakazuje negativen trend prejetih vlog otrok občanov naše občine. Lani je namreč prispelo 89 vlog, leta 2017 pa kar 114, 2016 124 in 2015 kar 141.

Komisiji za sprejem otrok v vrtec pri posamezni OŠ, ki jo skladno s pravilnikom imenuje posamezni ravnatelj, sta vloge obravnavali na podlagi prejetih podatkov, določili število točk po posameznih kriterijih in tako določili tudi prednosti vrstni red. Otroci se vključujejo v posamezni vrtec s prednostnega vrstnega reda glede na starost in glede na prosto mesto v posameznem oddelku vrtca.

Na svoji prvi seji je komisija za sprejem otrok v vrtec pri OŠ Polhov Gradec ugotovila, da bi ob nespremenjenem številu oddelkov in sprejemu vseh otrok, tudi tistih, ki ne izpolnjujejo na dan 1.9. starostnega pogoja za vpis, bilo kar 26 nezasedenih mest v vseh oddelkih skupaj. Zato so se z vso skrbnostjo posvetili možnosti oblikovanja samo 11 oddelkov. Končni rezultat je pokazal, da v šolskem letu 2019/20 en oddelek vrtca manj, hkrati pa bodi vsi otroci sprejeti.

Oba vrtca sta, v nadaljnjem postopku vpisa in sprejema otroka v vrtec, staršem otrok, ki so sprejeti v vrtec, poslala obvestilo in poziv k sklenitvi pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in starši.

Na območju vrtca pri OŠ Polhov Gradec so starši 5 otrok odklonili sprejem otroka v vrtec. Tako bo na dan 1.9.2019 v vrtec skupaj vključenih 183 otrok, ko pa bodo vsi dopolnili starostni pogoj za vključitev, pa bo skupaj 191 otrok. Glede na najvišje normative posameznih oddelkov pa bi lahko kljub temu sprejeli še 6 otrok v Polhovem Gradcu in 3 otroke v Šentjoštu ter 3 v Črnem Vrhu.

Na območju vrtca pri OŠ Dobrova pa so starši 6 otrok odklonili sprejem otroka v vrtcu, zato je vrtec že pozval k sklenitvi pogodbe starše otrok po vrstnem redu s čakalnega seznama. V septembru bo v vrtec pri OŠ Dobrova v 10 oddelkih skupaj vključenih 172 otrok, ko pa bodo vsi dopolnili starostni pogoj, pa bo skupaj 177 otrok.  Do zapolnitve najvišjega normativa v oddelkih pa bi lahko sprejeli še tri otroke drugega starostnega obdobja.

Na centralnem čakalnem seznamu so trenutno, na dan 20.6.2019, trije otroci občani, ki bodo starostni pogoj za vključitev v vrtec izpolnili v marcu 2020 in štirje otroci občanih drugih občin in sicer dva , ki že izpolnjujeta in dva, ki še ne izpolnjujeta pogoja za vključitev v vrtec.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi