Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

7 let nordijske hoje DU Dobrova

Z nordijsko hojo smo začeli marca 2012 in jo nadaljujemo še danes. V sedmih letih smo obiskali kraje naše dobrovske, ljubljanske, medvoške, vrhniške, brezoviške in horjulske občine.

Vsako leto smo odšli na pohod ob zaključku prvega polletja, med drugimi v Planico – Tamar, Mojstrano – Vrata (ogledali smo si planinski muzej), na Vršič – Krnica, si ogledali Cerkniško jezero z okolico, Logarsko dolino – slap Rinka, turistično kmetijo Klemenšek – Jezersko, Bled z okolico in Pokljuko – Zatrnik. Ob zaključku leta pa smo se običajno odpravili na Primorsko: Škocjan – Koper (ogledali smo si Škocjanski zatok), Ankaran – Hrvatini, Izola – Koper (ogled mesta), Izola – Strunjan, Seča – Sečovlje (ogled solin) in Strunjan – Portorož.
Leto 2019 smo začeli s pohodi 21. marca, ko smo šli od Brda (zapornica) po PST do Viča (Agrotehnika), prehodili smo tudi poti Podsmreka–Kozarje–Podsmreka, Brdo–Koseze, Stranska vas–Toško čelo, ob žici na dan osvoboditve Ljubljane, Livada–Čevljarski most (obiskali smo botanični vrt) in se popeljali z ladjico po Ljubljanici. Šli smo iz Katarine na sv. Jakob (medvoška občina). Bili smo tudi v brezovški občini – hodili smo po trasi bivše železnice od Brezovice do Dragomerja, v domači občini pa ste nas lahko videli na poteh gasilski dom–šola–cerkev, Šujica–Gabrje, Dvor–Babna Gora in Gabrje–Ostrožnik (pod Toškim čelom). V prvem polletju smo imeli 13 pohodov.

Na zaključni pohod prvega polletja smo se podali v soboto, 29. junija, šli smo na Gorenjsko. Peljali smo se mimo Škofje Loke, Železnikov do Spodnje Sorice, ki je ena najbolj ljubkih in slikovitih vasi v Sloveniji. Ustavili smo se pri spomeniku slikarja Ivana Groharja ter se nato peš podali do konca vasi Zgornja Sorica, kjer stoji Groharjeva hiša. Ogledali smo si galerijo slikarja, popili kavico in pojedli dobrote, ki so jih spekle naše nordijke. Nato smo se odpeljali preko Soriške planine (mimo smučišča Sorica) do spomenika štirih srčnih mož – prvopristopnikov na Triglav v Bohinju. Ogledali smo si cerkvico sv. Janeza Krstnika pri mostu, ki stoji na vzpetini ob Bohinjskem jezeru in skupaj s kamnitim mostom predstavlja eno največjih znamenitosti Bohinja. Zgrajena je bila že pred letom 1300 in je spomeniško zaščitena. Najbolj zanimiva je glava Janeza Krstnika iz leta 1380. Po ogledu smo se odpravili peš po vzhodni strani jezera proti Ukancu. Po vrnitvi nas je prišel iskati minibus, ki nas je odpeljal mimo Bleda do Lesc na dobro kosilo, kjer smo tudi zaključili prvo polletje nordijske hoje.

O.P.: vidimo se spet prvi četrtek septembra na Dobrovi.

 

Vodja nordijcev Tone Tomšič

Oglejte si tudi