Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

3. EVROPSKI POKAL V KLASIČNEM MALEM GOLFU

Z neprikritim nasmehom in zadovoljstvom sporočamo, da je pred nami že 20. Mednarodni mini golf festival, ki se bo na monumentalni blejski napravi letos odvijal med 16. in 22. septembrom. Hkrati Mini golf Bled v teh prijetnih avgustovskih dneh praznuje častitljivo 55. obletnico; takratni marljivi turistični delavci so igrišče slavnostno odprli 15.8.1964, začetni udarec pa je v družbi častnega občana, tajnika TD Bogdana Šance in predstavnikov nekdanje oblasti izvedel veliki zvezdnik jugoslovanske estrade, gledališki in filmski igralec Mija Aleksić, zvest prijatelj Slovenije in Bleda. Pod načrt se je podpisal občinski arhitekt Dado Janežič, dela so bila zaupana domačim strokovnjakom. Zato moramo biti Blejci na vse entuziaste, ki so sodelovali v tem pomembnem projektu, izjemno ponosni, saj je bila gradnja tega, za turistični biser dobrodošlega infrastrukturnega objekta velik zalogaj za lokalno skupnost in njene deležnike. Veseli pa smo lahko tudi, da je igrišče uspešno kljubovalo spremembi sistema, tranziciji in divjemu lastninjenju  v prvi polovici »našega« tisočletja ter se v neokrnjeni obliki z vsem svojim razkošnim sijajem obdržalo do današnjih dni.

 

Skupina zanesenjakov, zaljubljencev v to igro je z organiziranimi tekmovanji pričela v letu 1997, tri leta kasneje so nadobudneži ustanovili Športno društvo Mini golf Bled, dve leti zatem še krovno ustanovo Mini golf zvezo Slovenije (MGZS). Prvi mednarodni turnir je na pobudo Sergeja Učakarja, dolgoletnega predsednika obeh omenjenih kolektivov takratna blejska mini golf srenja uspešno spravila pod streho v septembru 2000 in festival je takoj postal uspešnica. Dež je izvedbo tekmovanja povsem onemogočil le leta 2005, ko je bil odigran zgolj ekshibicijski turnir dvojic po sistemu Partner. Tradicionalnemu Odprtemu prvenstvu MGZS, edinemu tovrstnemu mini golf srečanju s tekmovalnim pridihom v državi, se je od takrat poleg slovenske elite poklonila široka paleta nosilcev medalj z evropskih in svetovnih prvenstev ter drugih vrhunskih prireditev te, na sončni strani Alp dokaj nepoznane športne discipline. In uspehi domačinov so v zgodovino mini golfa pod Slovenci zapisani z zlatimi črkami: absolutne zmage med posamezniki, ki velja za najprestižnejšo, se je z rezultatom 182 udarcev v šestih krogih leta 2004 razveselil Matjaž Sopotnik, popularni Lojz, danes na žalost že mini golf upokojenec, njegovemu zgledu je enajst let kasneje sledil Danilo Pavšič (6 krogov – 181 udarcev), Sergej Učakar je pokoril konkurenco osemkrat: v letih 2000, 2001, 2003, 2006, 2007, 2009 (6 krogov – 179 udarcev), 2010 in 2013, obenem je slavil še zmagi v svoji kategoriji v letih 2012 in 2014. Severni sosedje, ki v širšem merilu kotirajo v sam svetovni vrh, so se absolutnih zmag veselili v letih 2002 (Fritz Dangl), 2008 (Stefan Kolnhofer), 2011 (Günther Kreuzmayr), 2012 (Franz Lechner), 2014 (Clemens Burgstaller), 2016 (Herbert Bäk), 2017 (Friedrich Walcher) in lani (Thomas Pirgmayer). Pred prazničnim, 20. festivalom je torej rezultat med Avstrijci in Učakarjem izenačen na 8 : 8, Slovenija pa proti preostalemu delu Evrope vodi z 10 : 8.

 

In kakšna so pričakovanja letos? V nekaj stavkih se nam je zaupal Sergej Učakar, prva domača palica, ki že od leta 2009 brani barve celovškega kolektiva in je 1.1.2011 na avstrijski ӦBGV jakostni lestvici zasedal 29. mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev do zdaj. »Nič ni bolj adrenalinskega kot je blejski mini golf spektakel. Igrišče poznam v celoti, a sem vedno znova presenečen nad njegovo monumentalnostjo in skrivnostnostjo, kar priznavajo tudi ostali kolegi. Nekateri tujci pri nas preizkušajo svoje znanje od začetkov tekmovanj, pa so vsi po vrsti vedno znova fascinirani nad težavnostjo igrišča. V dosedanji karieri sem osvojil že 26 mednarodnih turnirjev, trikrat premagal celovško napravo osemnajstih prog z osemnajst udarci, bil enajstkrat državni prvak, premagoval prvokategornike, ki dobesedno živijo za in z mini golfom, a nič ne bi odtehtalo ponovne zmage na tokratnem jubilejnem festivalu. Rekord igrišča (24 udarcev, 12 pod parom igrišča) sem postavil 19.5.2004, ga od takrat izenačil še trikrat, vendar je vsako tekmovanje svoja zgodba. Največ je namreč odvisno od dnevne forme in psihološke pripravljenosti, na katero pa, kot vsi dobro vemo, vpliva nešteto dejavnikov. Pred desetletjem in pol sem imel igrišče in določene proge res v malem prstu – sleherno sezono sem na njem odigral vsaj 250 tekmovalnih krogov, v zadnjem času pa ne treniram več, našemu športu ne posvečam več toliko pozornosti kot takrat, saj so na mesto mini golfa v moje življenje vstopile druge stvari. Na svojem igrišču igram vedno na zmago, tako bo tudi letos, verjemite. A je iz leta v leto težje. Ne zgolj zaradi pomanjkanja treningov,« se je za konec nasmehnil Učakar, »tudi leta so naredila svoje ...«

 

Vljudno vabljeni na ogled mojstrov iz tujine in domačih »čarovnikov« s palico in žogicami.

 

Sergej Učakar

Oglejte si tudi