Oceni objavo

15 let pohodov skupine Vandrovke

Minilo je 15 let, od kar je pohodniška skupina nastala na pobudo Milene Svenšek, da bi tisti, ki ne zmorejo daljših pohodov, hodili po okolici Vrhnike. Prvič smo se srečali 11. 3. 2008. Bil je torek, malo deževen in malo sončen. Zbralo se  nas je 7 pohodnic. Prvi pohod na Štampetov most je vodila je Vika. Vodstvo društva se je dogovorilo z nekaterimi dobrimi poznavalkami poti po bližnji in malo daljši  okolici (z Zalko, Dragico, Viko, Nado in Elico), da vsaka en torek pripravi pohod. Nihče ne bi verjel, da bo to trajalo 15 let. Število članic se je kar hitro povečevalo, saj »dober glas seže v deveto vas«.

Na predlog Elice smo se odpeljale na prvi pohod izven Vrhnike 22. 9. 2009. Ti izleti so »nagradni«, je dejala Elica, ker tako vztrajno hodimo. Prva pot z avtobusom nas je vodila na Pokljuko in  bile smo zelo vesele in zadovoljne. Od takrat naprej se nekajkrat na prvi torek v mesecu podamo na izbrano pot s planinskim vodnikom.

V 10-letih smo opravile po Sloveniji 48 pohodov. Nato je prišla nesrečna korona in nas zaustavila. V letu 2019 je bil samo en pohod - na Smledniški grad. Leto kasneje so bili poleg vsakotedenskih trije  daljši pohodi: Koreno,  Kokoš in Portorož. Leto 2021 pa pohod na Rakitno v zimski idili in ob Zbiljskem jezeru. Leta 2022  so bili štirje  daljši pohodi in sicer  slovenska obala, junija Mitski park, septembra Pokljuka in v oktobru Pečna reber.

V vseh 15 letih smo neizmerno uživale. Zahvaljujemo se društvu upokojencev za »nagradne« pohode - kar  58 jih je bilo. Videli smo veliko lepega, se vedno naužili svežega zraka, se nasmejali in tudi kaj zapeli. Posebno Nada, naša najstarejša članica,  je rada kaj zapela. To so bili čudoviti torki. Vodniki, ki so nas vodili, so bili : Elica, Milan, Vika, Zalka, Frenk. Hvala vodnikom. Kot zavedne pohodnice smo tudi članice PD Vrhnika.

Vpisanih je 38 pohodnic. Tedensko jih pride na pohod približno do 19, mesečno pa 23-30. Imamo samo enega pohodnika in to je Andrej, ki se nas zvesto drži. Zaenkrat je vodič po Sloveniji Frenk, ki se ne ustraši žensk. Po okolici Vrhnike pa vodijo: Vesna, Anka, Ana, Minka, Andrej, Danica, Majda, Milevka. Najstarejša pohodnica je Vika, najmlajša je Dušica.

Naj omenim nekaj izletov, ki so se še posebno vtisnili v spomin. Meni osebno je bil zelo všeč pohod na Čelkov vrh v zimski idili. Lepo je bilo v Koritih Mostnice, v Blejskem vintgarju, Po Jurčičevi poti, Po poti Alme Karlin, Otlica z otliškim oknom, Menina planina, Pohod po Rakitni v zimski idili, Ob Zbiljskem jezeru, izlet v Mitski park, Pečna reber, Ob rimskem zidu itd. Najbolj smo se razveselile pohodov ob morju. Morje, sonce in klima so nas zelo navdušili. 

V vsem obdobju je nastalo  veliko fotografij in zapiskov. Objavljamo članke v Našem časopisu, na Moja občina.si., na spletni strani DU Vrhnika.

Lepo je to naše tretje življenjsko obdobje, ki ga popestrimo z našimi pohodnimi torki, s pestro naravo in druženjem. Seveda je varnost pohodnic na prvem mestu. Do sedaj so se naše poti kar varno iztekle in naj bo tudi v bodoče tako. Metka skrbi za naše finance in nas telefonsko obvešča o pohodih. To ji vzame kar nekaj časa in skrbi. Metka, hvala. Za slikovni material sem skrbela jaz, dokler me ni izdala hrbtenica. A sem vesela, da imajo pohodnice v svojih albumih mnogo lepih fotografij za obujanje prijetnih spominov. V mojem računalniku pa jih je še več. Vsem, ki ste kadar koli pripomogli pri izvedbi krajših pohodov po okolici Vrhnike ali daljših po Sloveniji, iskrena hvala v imenu vseh pohodnic.

Fani Šurca

Oglejte si tudi