Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Tokrat o plinu

Pozdravljeni moji bralci na portalu Moja občina.si. Dolgo časa nisem nič napisala, malo me je bolezen zaustavila, ni bilo volje, pa tudi skoraj vse teme sem izčrpala. Ker je stanje v naši državi bolj slabo glede draginje, sem se namenila, da nekaj napišem o plinu, ki nam dela sive lase. Mi smo priključeni na zemeljski plin že od leta 2007. Do lanskega leta sem bila zelo zadovoljna s plinom. »To je enkratno«, sem se pohvalila marsikomu.  Vse prostore smo imeli ogrevane, nismo pretirano šparali in plačevala sem 80 evrov na mesec. Konec leta je bil poračun in nekajkrat sem malenkost še doplačala ali pa dobila preplačilo vrnjeno.

No, lansko leto se je začela draginja. Vsi smo dobili položnice za doplačilo in to z visokimi zneski. Z vojno v Ukrajini se je glede plina zelo poslabšalo, začele so prihajati položnice z visokimi zneski. Nekdo je dobil več, drugi manj za plačilo. Kaj takega še nismo doživeli. Podražila se je elektrika, drva, kurilno olje, peleti. Ko se enkrat nekaj podraži, potegne vse za seboj. Tudi hrano.

Jaz sem do sedaj doplačala 860 evrov Komunalnemu podjetju Vrhnika in plačujem po obrokih. Tako sem se dogovorila. Še 473 evrov imam dolga do njih. Pristopila sem k Gen-i, ampak kakšne velike razlike ni. Prva položnica je znašala 117 evrov, druga 188 evrov, kako bo naprej, ne vem. Strah me je. Zdaj plačujem na mesec dvakratni plin, KPV in Geniju. Vse ventile imam zaprte na radiatorjih, samo v sobi, kjer gledam televizijo, odprem zvečer. Zebe me, zelo sem oblečena in tople volnene nogavice mi pomagajo. V postelji imam termofor. Pri dobrih 72 letih me zebe. Še dobro, da imam klimo, da se malo pogrejem, ampak klima je na elektriko. To je začaran krog. Klimo imam nad računalnikom.  Ko sem na računalniku, si čez noge pokrijem s toplo kvačkano odejo in ogrnjena sem s kvačkano ruto-plet. Kam smo prišli in to leta 2023! Žalostno. Hudo je v družinah, ki imajo majhne otroke in dojenčke.

Po TV vidimo, kakšne zneske za plačilo so dobili po drugih slovenskih krajih, npr.: Trbovlje. Obljubljajo, da bodo cene plina spomladi padle. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Moramo biti optimisti in vojna v Ukrajini se naj čimprej konča, saj je do sedaj bilo že veliko žrtev in gorja.

Šurca  Fani

 

                                                                                                                                                                                                                                                          

 

 

 

Oglejte si tudi