Vedno pa se lotimo tudi izdelave še česa. Tokrat je bila to domača nutella. Vonj po praženih lešnikih nam je pošteno razdražil želodčke in prsti so kar sami zahajali v kozarce s kremo. Seveda pa smo vam tudi tokrat pripravili recept.
PREPROSTO MEDENO TESTO
25 dag medu
2-3 dl mleka
40 dag sladkorja v prahu
cimet
1 jajce
1kg moke
1 žlička sode bikarbone
Med segrej na 50 ⁰C (samo, da se stopi - postane bolj tekoč, zavreti pa ne sme), prilij mleko, dodaj sladkor, dišavo, jajce. Gladko zmešaj in postopoma dodajaj moko s sodo bikarbono. Zgneti in zavij v plastično folijo. Naj počiva približno pol ure. Nato razvaljaj, oblikuj srčke ... in peci pri 180-190 ⁰C 10-15 minut oz. do svetlo rjave barve.
BELI SNEG
1 beljak
20 dag sladkorja v prahu
Stepaj, dokler ne dobiš gladke zmesi. Dodaj jedilne barve, sok rdeče pese ali barvne arome.
DOMAČA NUTELA
2 lončka lešnikov
1 lonček sladkorja
1/3 lončka kokosove maščobe
2 žlici grenkega kakava
Lešnike v pečici na 180 ⁰C 10 minut praži. Ko se iz pečice malo pokadi in lešniki tiho pokajo, jih vzemi iz pečice in olupi. Sladkor, lešnike, kakav in maslo (stopljeno nad soparo) daj v mešalnik in mešaj, dokler ni zmes gladka. Nalij jo v lonček in hrani v hladilniku. Rok uporabe je neomejen, saj je vedno zmanjka prej, preden bi se pokvarila.
Mentorice: Maja Jerman, Mira Les in Vesna Pider