Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

VALENTINOVA LECTOVA SRCA

Tokratno srečanje smo namenili izdelavi lectovih src. Na spletu smo se pozanimali, kako se izdelajo, in se lotili dela. Najprej smo morali dobiti modele za izrez srca. Na pomoč sta nam priskočila gospoda Franc Terčak in Jure Podbregar, ki sta nam jih izdelala. Potem smo poiskali recept za preprosto medeno testo in pekli. Ker se prava lectova srca izdelujejo več dni, smo  morali marsikaj narediti po svoje. Namesto živo rdeče barve, ki je nismo uspeli pripraviti, smo uporabili tako imenovani beli sneg in dodali sok rdeče pese. Dobili smo čudovite roza srčke in jih okrasili še z zeleno, belo in rumeno barvo. Nekateri so nanje napisali tudi sporočilca, seveda pa nismo pozabili dodati tudi ogledalce. Ker smo imeli krožek ravno v času olimpijskih tekem, nismo pozabili niti na naše junake. Tako so srca dobili Peter, Vesna, Tea in Tina. 

Vedno pa se lotimo tudi izdelave še česa. Tokrat je bila to domača nutella. Vonj po praženih lešnikih nam je pošteno razdražil želodčke in prsti so kar sami zahajali v kozarce s kremo. Seveda pa smo vam tudi tokrat pripravili recept.

PREPROSTO MEDENO TESTO
25 dag medu
2-3 dl mleka
40 dag sladkorja v prahu
cimet
1 jajce
1kg moke
1 žlička sode bikarbone
Med segrej na 50 C (samo, da se stopi - postane bolj tekoč, zavreti pa ne sme), prilij mleko, dodaj sladkor, dišavo, jajce. Gladko zmešaj in postopoma dodajaj moko s sodo bikarbono. Zgneti in zavij v plastično folijo. Naj počiva približno pol ure. Nato razvaljaj, oblikuj srčke ... in peci pri 180-190 C 10-15 minut oz. do svetlo rjave barve.

BELI SNEG

1 beljak

20 dag sladkorja v prahu

Stepaj, dokler ne dobiš gladke zmesi. Dodaj jedilne barve, sok rdeče pese ali barvne arome. 

DOMAČA NUTELA

2 lončka lešnikov

1 lonček sladkorja

1/3 lončka kokosove maščobe                                                                     

2 žlici grenkega kakava

Lešnike v pečici na 180 C 10 minut praži. Ko se iz pečice malo pokadi in lešniki tiho pokajo, jih vzemi iz pečice in olupi. Sladkor, lešnike, kakav in maslo (stopljeno nad soparo) daj v mešalnik in mešaj, dokler ni zmes gladka. Nalij jo v lonček in hrani v hladilniku. Rok uporabe je neomejen, saj je vedno zmanjka prej, preden bi se pokvarila. 

Mentorice: Maja Jerman, Mira Les in Vesna Pider

Oglejte si tudi