Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Občina Vransko je prejela naziv BRANJU PRIJAZNA OBČINA

Občina Vransko je v skladu s pravili in  pogoji javnega natečaja v letu 2022 kandidirala za naziv BRANJU PRIJAZNA OBČINA, ki ga podeljuje Združenje splošnih knjižnic v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Skupnostjo občin Slovenije.

Namen javnega natečaja je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine. 

V skladu s pravili natečaja je  bila za ocenjevanje vlog in podelitev naziva Branju prijazna občina s strani Upravnega odbora Združenja splošnih knjižnic  imenovana posebna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki splošnih knjižnic, predstavnik Skupnosti občin Slovenije in predstavnik Ministrstva za kulturo. Komisija je delovala v skladu s sprejetimi Pravili o kriterijih in načinu podeljevanja certifikata Branju prijazna občina in je sprejemala odločitve s konsenzom.

Naziv Branju  prijazna občina se podeli za obdobje treh let, po tem obdobju pa lahko občina pri Združenju splošnih knjižnic vloži vlogo za podaljšanje veljavnosti certifikata.

Komisija je aktivnosti Občine Vransko, predstavljene v vlogi na natečaj Branju prijazna občina, ocenila takole:

V Občini Vransko se zavedajo pomena bralne kulture za kakovost življenja svojih občanov in prav zato so prizadevanja za razvoj aktivnosti na področju branja tudi med njenimi ključnimi prioritetami. Bralna kultura je vpeta v življenje lokalne skupnosti skozi kulturne in turistične dejavnosti, skozi društva in organizacije. Tako na primer ljudsko pripovedovalsko dediščino negujejo z aktivnim sodelovanjem na Križnikovem pravljičnem festivalu »Jenkrat je biv«, ki ga sicer vsako leto organizira Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. V širjenje in razvoj bralne kulture je usmerjena tako občinska finančna kot tudi prostorska podpora izdajanju in predstavitvam knjig lokalnih izdajateljev, projektom razvijanja družinske pismenosti, ki jih  izvajata vrtec in osnovna šola, tudi v sodelovanju s krajevno knjižnico. V vlogi izpostavijo na primer aktivno sodelovanje v nacionalnem projektu »Bralna pismenost in razvoj slovenščine OBJEM«  in v projektu »Naša mala knjižnica«, ki ga v šoli izvajajo  v sodelovanju s KUD Sodobnost. Vrtec in šola redno izvajata tudi organizirane vodene obiske krajevne knjižnice, v šoli pa redno izvajajo bralno akcijo, imenovano »bralna noč za četrtošolce«. Tudi v obravnavo domačega branja se na zanimiv način vključuje npr. šolska knjižnica. Učenci osnovne šole redno sodelujejo tudi v mednarodnem projektu »Izmenjava knjižnih kazalk«. Primer dobre prakse je tudi postavitev bralnega kotička v avli Športne dvorane Vransko. Odraslim ljubiteljem branja pa so namenjena ustvarjalno-knjižna druženja v okviru Medgeneracijskega centra Vransko.

Tudi oblik javne podpore nosilcev lokalnih oblasti formalnim in neformalnim aktivnostim, ki spodbujajo branje in promovirajo bralno kulturo, je v občini več. Omenjamo vsaj redno prisotnost župana na prireditvi »Ko spregovori srce, zmore glava, zmorejo roke«, ki jo organizira Medobčinska splošna knjižnica Žalec, njegovo udeležbo na vsakoletnem Križnikovem pravljičnem festivalu ter na zaključni prireditvi bralne akcije Savinjčani beremo. Občina tudi med drugim knjižnici omogoča brezplačno objavljanje knjižnih novosti v občinskem glasilu ter nudi brezplačen prostor za bralna srečanja literarnega društva LIVRA. Občina ima tudi sprejet Pravilnik o sofinanciranju kulturnih dejavnosti v Občini Vransko (UL RS, št. 14/10), ki določa pogoje, merila in kriterije ter postopke za sofinanciranje programov in projektov kulturnih dejavnosti v Občini Vransko, ki so v javnem interesu.

Komisija na podlagi podane vloge ugotavlja, da Občina Vransko izkazuje pozitiven odnos do bralne kulture in pismenosti, kar potrjuje s sofinanciranjem knjižnične dejavnosti nad slovenskim povprečjem  in  s finančno, kadrovsko in prostorsko podporo lokalnim kulturnim društvom in projektom. Občina v veliki meri sodeluje pri aktivnostih, povezanih z branjem, kjer deležniki k branju nagovarjajo različne starostne skupine občanov. Komisija tako prepoznava proaktivna ravnanja občine na področju razvoja bralne kulture in skrb za dvig bralne pismenosti svojih občanov. Izvajane aktivnosti so različne in prepoznavne v širši javnosti, kar je izraz dobrega sodelovanja z različnimi deležniki v lokalnem in širšem okolju. Komisija meni, da prispela vloga Občine Vransko ustrezno izkazuje dejavnike, ki širijo bralno kulturo in so usmerjeni v različne ciljne skupine občanov, ter aktivnosti, ki so povezane z bralno kulturo, zato ji podeljuje naziv Branju prijazna občina.

V imenu komisije za podelitev certifikata

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic


Oglejte si tudi