Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Čebelarji so praznovali

Na god zavetnika čebelarjev, sv. Ambroža (7. december), praznujejo čebelarji. Tako kot v številnih čebelarskih društvih v Sloveniji so se tudi v Čebelarskem društvu Vojnik odločili, da se na ta dan udeležijo zahvalne maše. Letos so »ambroževali« drugič zapored. Maše na Frankolovem so se udeležili tudi številni čebelarji iz okoliških društev, ki so slovesnost polepšali s prapori, člani vojniškega društva in otroci iz Vrtca Mavrica Vojnik pa so na oltar postavili čebelje pridelke in čebelarske izdelke.
Danes je čebelarstvo postavljeno pred vedno večje izzive. Potrebno je nenehno ozaveščanje ljudi o pomenu čebel za obstoj planeta, bolezni prevečkrat serijsko morijo po panjih, tudi vreme igra odločilno vlogo pri medenju rastlin. Dejavnost je kot nikoli dokončana zgodba in le redna izobraževanja, izmenjava izkušenj in dobrih praks so najboljši pomočniki pri delu s čebelami. Kljub temu je razveseljivo, da je čebelarjev iz leta v leto več tudi med mladimi. Biti čebelar je način življenja, saj ni meseca v letu, ko čebelar nima česa početi. Tudi v mesecih, ko čebelje družine mirujejo, čebelar malce iz »firbca« malce pa iz potrebe večkrat k panju pristavi uho in prisluhne šumu svojih ljubljenk. Če je ta komaj slišen in pomirjujoč, je pomirjen tudi čebelar.
 
Dovolj je razlogov, zaradi katerih so se čebelarji zahvalili in priporočili svojemu zaščitniku. Pater Cestnik je ob tej priložnosti povzel Ambroževo življenje in delo ter legendo, ki pripoveduje, da se je Ambrožu kot dojenčku na glavo usedel roj čebel. Ambrožev oče, izkušen čebelar, je ukazal, naj pustijo otroka na miru in roj se je čez čas dvignil, ne da bi otroka pičila ena sama čebela. Po tem dogodku je oče dal sinu ime Ambrozij. Ambrozija je grški izraz za mano, ki naj bi dajala večno mladost in nesmrtnost. Po maši je zbrana druščina »brenčala« pri Turistu, bila deležna čebelarske pogostitve, nazdravila minuli sezoni in se razšla s pozdravom: »NAJ MEDI!«

 
Sonja Jakop

Foto: Dolfi Jakop, Andrej Jernej

Oglejte si tudi