Oceni objavo

Večer na Gočah v znamenju rožnatega oktobra

V znamenju rožnatega oktobra smo v petek, 13. oktobra na Gočah izvedli pogovorni večer, ki v letošnji kampanji prinaša pomembno sporočilo in nagovarja ženske k rednemu samopregledovanju dojk. Gostili smo Rosano Harej, vodjo Centra za krepitev zdravja, Klementino Štrancar, medicinsko sestro iz patronažne službe ZD Ajdovščina in Elzo Žonta.

V uvodnem delu nas je Klementina Štrancar, ki kot patronažna sestra obiskuje tudi Goče, opomnila, da je rak dojk eden najpogostejših rakov pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Ima pa med vsemi vrstami raka eno najboljših prognoz, saj večino bolnikov ozdravijo, petletna preživetja so se približala 90 odstotkom. Izboljšanje prognoze je bilo doseženo predvsem z uvajanjem novih zdravil v zdravljenju zgodaj odkrite rakave bolezni. K temu pa so prispevali tudi boljša ozaveščenost, boljša diagnostika in državni presejalni program DORA, organiziran za ženske v starosti od 50 do 69 let. Rak dojk je heterogena bolezen z različnimi biološkimi značilnostmi. Zdravljenje poteka z operacijo in obsevanjem ter s sistemskim zdravljenjem z zdravili. Verjetnost, da ženska zboli za rakom dojk, se s starostjo povečuje; več kot 80 odstotkov bolnic zboli po 50. letu. Pomembno vlogo pri razvoju raka dojk imajo tudi reproduktivni in hormonski dejavniki ter dejavniki življenjskega sloga. Večjo ogroženost za nastanek raka dojk opažajo pri ženskah, ki so dobile prvo menstruacijo pred 12. letom starosti in prišle v menopavzo po 50. letu starosti, pri tistih, ki niso rodile ali so prvič rodile po 30. letu starosti. Dejavnik tveganja predstavlja tudi dolgotrajno nadomestno hormonsko zdravljenje v menopavzi. Med tvegane dejavnike življenjskega sloga se šteje prekomerno uživanje alkohola, debelost in telesno nedejavnost.

Gospa Klementina je poudarila pomen rednega udeleževanja na preventivnih pregledih programa DORA. V nadaljevanju je Rosana Harej poučila ženske, kako naj izvajajo samopregledovanje in na kaj morajo biti posebej pozorne. Ženske si morajo zapomniti strukturo svoje dojke. Samopregled dojk enkrat na mesec mora za vsako žensko postati rutina in obveza že od zgodnje pubertete do konca življenja. Dojka je organ oziroma žleza, ki se spreminja med menstrualnim ciklusom, med nosečnostjo, dojenjem in v menopavzi. Obstajata dva osnovna koraka pri samopregledovanju – pregled pred ogledalom, kjer smo pozorni na morebitne spremembe in tipanje. Tipamo dovolj čvrsto, stoje in leže. Dojko z blazinicami srednjih treh iztegnjenih prstov pretipamo v vseh smereh – krožno, vzdolž dojke in od roba dojke proti bradavici. Zajamemo tudi kožo pod pazduhami. Pozorni smo na vsako spremembo, ki smo jo zagledali ali otipali. Spremembe dojk, ki so lahko pokazatelj različnih bolezni so: zatrdlina ali več zatrdlin v dojki, izcedek iz bradavice, ugreznjena bradavica ali koža, sprememba kože, oteklina in rdečina na dojki, povečane bezgavke, vdolbina ali izboklina na dojki. V primeru nastanka sprememb ali tumorja, lahko z rednim samopregledovanjem vsaka posameznica to dovolj zgodaj zazna in ustrezno ukrepa. Zgodnja diagnoza veliko pripomore k učinkovitemu zdravljenju in rehabilitaciji.

Na koncu je spregovorila Elza Žonta o svoji izkušnji z boleznijo, o poteku zdravljenja, ozdravitvi in hvaležnosti, da je med nami. Ob zaključku smo prisotne na plastičnih modelih dojk preizkusile postopek samopregledovanja in odkrivanja zatrdlin. Večer smo zaključile z mislijo in spodbudo, da svoje mišljenje in ravnanje usmerimo v pozitivno, da namenimo svoj čas sebi in da moramo znati kdaj reči tudi 'ne'.

Anja Godnič, Tanja Volk Lozej

Oglejte si tudi