Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
22°C
9°C
Oceni objavo

Vključevanje patronažne sestre v lokalno skupnost

Zdravstveni dom Ajdovščina je v lanskem letu pristopil k projektu Nadgradnja in razvoj preventivnih programov, ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih. Na podlagi pridobitve razpisa, je patronažna zdravstvena nega pridobila dodatne preventivne aktivnosti v lokalni skupnosti. S tem smo že obstoječi preventivni program nadgradili in razvili nove vsebine, orodja in pristope za učinkovitejše vključevanje ciljne populacije ter preventivne obravnave naših uporabnikov.

Patronažno varstvo je specialno področje zdravstvene nege, ki opravlja aktivno zdravstveno in socialno varovanje posameznika, družine in lokalne skupnosti v vseh življenjskih obdobjih zdravja in bolezni, izvaja pa se na pacientovem domu, v zdravstvenem domu, v lokalni skupnosti in na terenu. Patronažno varstvo najhitreje spozna družbene spremembe in se nanje lahko tudi hitro in učinkovito odzove, s tem pa dodatno prispeva k vključevanju ranljivih skupin v preventivne programe, zmanjševanju neenakosti v zdravju ter krepitvi zdravja v lokalni skupnosti.
Diplomirana medicinska sestra izvaja posvetovalnice v lokalni skupnosti na geografsko opredeljenem območju kjer sicer izvaja patronažno varstvo, z namenom boljše povezanosti z vsemi prebivalci Vipavske doline. V primeru, da to območje pokriva več mestnih četrti, vasi, posvetovalnice izvaja izmenično na posamezni lokaciji. Te lokacije so lahko: prostori mestnih četrti, vaški domovi, društvih idr., po predhodnem dogovoru s predstavniki v lokalni skupnosti.

V okviru posvetovalnic bodo patronažne medicinske sestre izvajale individualna posvetovanja, različne meritve (krvni tlak, krvni sladkor,…), oceno tveganja za padce in časovno merjen test 'vstani in pojdi' ter krajša predavanja in delavnice v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja.

Termini posvetovalnic v lokalnih območjih bodo objavljeni na spletni strani zdravstvenega doma, oglasnih deskah znotraj vasi ter v Latniku.

Alenka Černe, vodja CKZ

Oglejte si tudi