Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
10°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Majske dogodivščine na MDPM Ajdovščina

V mesecu maju se osrednji dogodki vrtijo okrog 'Tedna vseživljenjskega učenja', ki poteka od 10. do 19. maja, širše dogajanje pa do konca junija. Na našem društvu smo v okviru gibanja, ki opozarja na vseprisotnost in pomembnost učenja v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posamezniki prevzemamo v življenju pripravili številne dogodke.

Z informativno-svetovalno stojnico in z dvema ustvarjalnima delavnicama smo bili prisotni na 'Paradi učenja', ki je 15. maja 2019 potekala na Ljudski univerzi Ajdovščina. Naša mentorica Taša Turk je z lutkovnima delavnicama obiskala učence POŠ Vrhpolje in POŠ Goče. Otroke z manj priložnostmi bomo peljali na ogled Lipice zadnjo soboto v maju, v Osnovni šoli Danila Lokarja pa bomo 20. maja otvorili razstavo likovnih del, ki so nastala za natečaj Evropa v šoli, ki je potekal pod naslovom: "Snemimo roza modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante." Razstava bo na ogled do 20. junija.
Na naše društvo, ki je regijski koordinator, smo za omenjeni natečaj prejeli likovna in literarna dela z 10 osnovnih šol iz Vipavske doline, Goriške in Posočja. Mlade ustvarjalce, ki so se uvrstili na državni nivo smo 10. maja peljali na zaključno prireditev 'Evropa v šoli' v Festivalno dvorano Pionirskega doma v Ljubljano. Posebej slavnostno je bilo za učenko OŠ Šturje, Niko Boscarol, ki je za svoje likovno delo 'Tudi očka lahko skrbi za otroke' prejela prvo nagrado v kategoriji prva triada. Konkurenca je bila res huda, saj so likovna dela prispela z večine slovenskih osnovnih šol. Pod mentorstvo najboljšemu delu se je podpisala Anuša Blažko.
Maj bo nekaj posebnega tudi za 94 zlatih bralcev iz obeh občin – učencev, ki so vseh 9 let prebirali knjige v okviru Bralne značke. Peljali jih bomo na kulturni dogodek v Cankarjev dom v Ljubljano, mlade bo zabaval Boštjan Gorenc Pižama, predstavila pa se bosta tudi avtorja letošnje darilne knjige za zlate bralce 'Oblike neba' Boris A. Novak in Marjan Manček. Obiskali bodo tudi spominsko sobo Otona Župančiča in uživali v potepu po naši prestolnici.
Tudi v tem mesecu smo bili zelo aktivni na humanitarnem področju. Poleg uveljavljenih humanitarnih programov kot sta 'Botrstvo' in 'Pomoč družinam', smo v maju s hitro akcijo zbiranja prehrambenih izdelkov pomagali številčni družini v hudi socialni stiski, razdelili pa smo tudi kar nekaj rabljenih, a dobro ohranjenih otroških oblačil in obutve. Kmalu bo tu poletje. Zato pričenjamo s humanitarno akcijo 'Morje za vse otroke', v kateri zbiramo sredstva za otroke z manj priložnostmi, da jih popeljemo na počitnice na morje. Lani nam je z vašo pomočjo uspelo pričarati počitniške dogodivščine 45 otrokom z manj priložnostmi iz občine Ajdovščina in Vipava. Prispevke lahko nakažete po položnici na vseh poštnih in bančnih enotah, položnice pa vas bodo v teh dneh pričakale tudi v poštnih nabiralnikih. Darujte po svojih močeh, iskrena hvala za vaš dar.
Naši prostovoljci - vzgojitelji so tudi že v pripravah na letovanje. Sobotno dopoldne (18.5.) so posvetili izobraževanju in praktičnim delavnicam s področja dela z otroki s čustvenimi in vedenjskimi težavami pod mentorstvom univ. dipl. psihologinje Sanje Brezničar. Na društvu smo se pred kratkim priključili projektu osveščanja o odgovornem odnosu do alkohola. Tako smo v soboto medse povabili tudi gospo Ireno Jerič, odgovorno za projekt SOPA pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Seznanili smo se z alkoholno problematiko in SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola) pristopom v lokalnem okolju Ajdovščina in Nova Gorica. Dogodek je potekal v Hiši mladih v Palah.


Lep majski pozdrav vam pošiljamo z Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina.

Urška Brežnjak

Oglejte si tudi