Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Pobiranje krompirja po starem

Tik pred napovedanimi nevihtami, ko je bil krompir zares suh in je dozorel je gospodinja Minka poklicala celo 'žlahto' Kobalov iz okolice Višenj in sporočila, da se v ponedeljek pobira krompir v Črničah. Jordan Cigoj iz turistične kmetije Arkade je pripeljal star traktor s priklopljenim 'drevesom z roglji' namenjenim za oranje krompirja. Ob pol sedmih zvečer so bili prvi grmi krompirja že zunaj.
Skupaj se je na njivo podalo 15 odraslih ter 10 otrok, ki so z vedri hiteli in kar tekmovali kdo bo nabral večjo količino krompirja. Na koncu njive je bilo pripravljenih 50 zabojev, ki so bili v slabi uri polni. Gospodar Ivan je dobro ocenil letino, ki je bogato obrodila, tako da je bila vsa pripravljena embalaže na koncu polna.

Na pobiranje so prišli od blizu in daleč sorodniki ter sosedje, ki jim mnogo pomeni sodelovanje pri takih opravilih na kmetiji. Po zaslugi dobre organizacije je ostalo dovolj časa po zaključku dela še za druženje ob hladni pijači ter okusni ocvirkovki.

Kljub temu da imamo vsi mnogo svojih opravil, je lepo, ko se zbere družba in z ročnim delom prispeva k ohranjanju običajev v času, ko delajo skoraj vse že stroji. Zadovoljstvo nad dobro letino pa je odlično vidna tudi na fotografiji.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi